Taliban už dobyl celý Afganistán. Obsadil už aj Pandžšír
06 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Taliban "úplne ovládol" poslednú odbojnú afganskú provinciu Pandžšír, uviedol v pondelok vo vyhlásení hovorca tohto militantného hnutia Zabihulláh Mudžáhid. Informovala o tom agentúra AFP.


AKTUALIZOVANÉ: 6.9.2021 o 7:50

Mudžáhid dodal, že niektorí bojovníci protitalibanského frontu národného odboja "boli porazení, pričom ostatní z provincie utiekli", píše agentúra TASS. Zároveň obyvateľov tejto provincie uistil, že Taliban sa im nebude mstiť.

Vďaka tomuto víťazstvu sa v našej krajine skončila vojna, dodal Mudžáhid. Fotky zverejnené na sociálnych sieťach zobrazujú talibov stojacich pred sídlom guvernéra provincie Pandžšír, píše agentúra Reuters. Predstavitelia odbojného hnutia na tvrdenie Talibanu bezprostredne nereagovali.

Manévre ruských tankov v horách pri hraniciach s Afganistanom
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Ahmad Masúd, syn zavraždeného veliteľa niekdajšej Spojenými štátmi podporovanej protitalibanskej Severnej aliancie Ahmada Šáha Masúda, sa spolu s bývalým afganským viceprezidentom Amrulláhom Sálihom po ofenzíve Talibanu stiahol do svojho rodného údolia Pandžšír. Tam založil front národného odboja pozostávajúci z niekoľkých tisícov príslušníkov miestnych milícií a zvyškov afganskej armády i špeciálnych jednotiek.

V piatok 3. septembra nemenované zdroje z Talibanu informovali, že provinciu dobyli, čo však Masúd následne vyvrátil s tým, že boje pokračujú. Masúd potom v nedeľu vyzval Taliban na ukončenie bojov a rokovania s cieľom vyriešiť vzájomné spory.

Pandžšír je odľahlá, z veľkej časti neprístupná horská oblasť. Vchádza sa tam úzkou roklinou, kde sa útočníci môžu stať ľahkým terčom ozbrojencov rozostavených na vyššie položených miestach. Oblasť nedobyl Taliban ani v minulosti a nepodarilo sa to ani sovietskej armáde.

Americký generál očakáva v Afganistane občiansku vojnu a obnovu terorizmu
Po chaotickom odstúpení USA existuje „veľmi veľká pravdepodobnosť“, že v Afganistane nastane občianska vojna, vyhlásil armádny generál Mark Milley, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 09 | 2021 | Lukáš Leca