Oteckovia, chce byť pri pôrode svojej lásky? Na TOTO však určite nezabudnite!
05 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Mnohí muži si želajú byť na pôrodnej sále v čase keď ich polovička privádza na svet ich dieťatko. Dnes sa to už bez problémov dá, lenže... Lenže v čase „zúriaceho“ COVIDU-19 je tam to lenže. Na niečo by teda budúci oteckovia, chystajúci sa k pôrodu svojej lásky, nemali predsa len zabudnúť.


Byť pri pôrode svojho dieťatka je aj pre muža nezabudnuteľným zážitkom. V čase, keď sa všade naokolo prijímajú rozličné protipandemické opatrenia platí na pôrodnej sále to samé. Ako informuje portál tvnoviny.sk, negatívny test na Covid musí mať pri pôrode aj otec Nespokojní rodičia sa však sťažujú, že pôrod sa predsa presne naplánovať nedá.
V žilinskej nemocnici PCR testovanie rodičiek vôbec nevyžadujú.

Pri pôrode môže otec byť, lenže musí mať negatívny test bez ohľadu na či je zočkovaný, alebo nie. Za antigénový test sa po novom musí platiť päť eur, no jeho platnosť je 72 hodín. A práve toto nové usmernenie ministerstva zdravotníctva je pre mnohých oteckov, respektíve aj ich manželky, dosť vážnym problémom. Ministerstvo zdravotníctva však vysvetľuje, že toto usmernenie je akosi snahou chrániť pred nákazou všetkých v nemocnici, najmä novonarodené bábätká.

Pôrod dieťatka sa ale mnohokrát naplánovať na taký čas dopredu nedá, takže za test by si do pôrodu museli oteckovia zaplatiť i niekoľkokrát. Vedenia nemocníc preto rozmýšľajú, ako túto situáciu, čo najlepšie vyriešiť. Aj v Univerzitnej nemocnici v Martine sa stretli so silnou vlnou nevôle zo strany budúcich rodičov, preto urobili pre čerstvých oteckov veľké gesto.

Vedci varujú: Výber pohlavia pred pôrodom a uprednostňovanie chlapcov povedie k nedostatku žien na planéte
04 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


„Rodičky, ktoré prídu v štandardnom pracovnom čase a v čase ústavnej pohotovosti, budú bezplatne otestované priamo u nás antigénovým testom a bezplatne a rovnaký postup aj pri ich sprievodnej osobe,“ uviedla nemocnica s tým, že budúci otec alebo sprevádzajúca dula si ale za antigénový test zaplatia päť eur. Ak však príde rodička na plánovaný pôrod - ona aj jej sprievod budú musieť mať už pri príchode negatívny PCR test. Podobne to vyriešili aj na gynekologicko -pôrodnej klinike martinskej nemocnice. Naopak, v žilinskej nemocnici PCR testovanie vôbec nevyžadujú.

Madrid trápi nízka pôrodnosť. Tehotným ženám chce dať 14,5 tisíca eur, Slovenky môžu len snívať
Nedávno zvolená konzervatívna vláda v Madride navrhla poskytnúť tehotným matkám finančnú pomoc vo výške 14 500 EUR ako stimul na zvýšenie pôrodnosti v Španielsku. Slovenky o takom niečom môžu len snívať. Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Diana Zaťková