Vedci varujú: Výber pohlavia pred pôrodom a uprednostňovanie chlapcov povedie k nedostatku žien na planéte
04 | 08 | 2021 I Diana Zaťková
Vedci varovali, že muži budú v nasledujúcich desaťročiach dramaticky prevyšovať ženy kvôli „kultúrnym preferenciám“. Kvôli uprednostňovaniu chlapcov a prevalencii potratov selektívnych podľa pohlavia v niektorých krajinách. Téme sa venuje portál RT.


Ohrozenie globálnej stability



Nová štúdia, ktorá modelovala globálne pomery pohlaví, dospela k záveru, že nerovnováha by mohla v dlhodobom horizonte ohroziť globálnu stabilitu. Varovala, že krajiny s nerovnomerným pomerom pohlaví pri narodení môžu do roku 2030 čeliť „konzervatívnemu“ deficitu 4,7 milióna dievčat a do roku 2100 potenciálne „stratiť“ 22 miliónov žien.

Štúdia, publikovaná vo vedeckom časopise BMJ Global Health, zistila, že asi polovicu deficitu má na svedomí výber pohlavia pred pôrodom. To viedlo od 70. rokov 20. storočia k skresleniu pomeru pohlaví vo viacerých krajinách juhovýchodnej Európy a južnej a východnej Ázie.

Americké Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb vymazalo polovicu hlásených úmrtí po očkovaní proti COVIDu
Americké Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zaznamenalo viac ako 12 000 úmrtí po očkovaní proti COVIDu k 21. júlu, ale len o deň neskôr sa toto číslo zrazu magicky znížilo na polovicu. Bezpečnostná správa k nežiadúcim účinkom očkovania sa... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vzrast asociálneho správania a násilia

"Menej žien, než sa očakávalo, by mohlo mať v populácii za následok zvýšenú úroveň asociálneho správania a násilia a v konečnom dôsledku môže ovplyvniť dlhodobú stabilitu a sociálne udržateľný rozvoj," píšu autori.

Projekcie štúdie vychádzali z databázy viac ako troch miliárd záznamov o narodení z 204 krajín v rokoch 1970 až 2020. Zaoberala sa aj skúsenosťami krajín, ktoré sa už zaoberajú skreslenými pomermi pohlaví, vrátane Číny a Indie.

Okrem toho sa celkový počet „nezvestných“ žien narodených v rokoch 1970 až 2017 odhadoval na 45 miliónov - 95% z nich bolo z Číny alebo Indie, krajín s najväčším počtom ročných pôrodov na svete.

Virologička Zelená: Podľa počtu prípadov sa epidémia skončila. Protilátky chránia ako očkovanie
Virologička Hana Zelená tvrdí, že vzhľadom na počty prípadov sa epidémia skončila. Protilátky získané po prekonaní ochorenia Covid-19 podľa nej chránia rovnako dobre ako očkovanie. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Prebytok mladých mužov

Vedci tvrdia, že to v dlhodobom horizonte sa vytvorí prebytok mladých mužov vo viac ako tretine svetovej populácie a povedie k „neznámym sociálnym a ekonomickým vplyvom na postihnuté krajiny“.

Jeden z potenciálnych dôsledkov nepomeru pohlaví je „manželský tlak“ - kde sa veľa mužov nemôže oženiť, pretože nie je dostatok žien. Vedci varovali, že na vyriešenie tohto problému sú v krajinách s „prebiehajúcimi prechodmi pomeru pohlaví “ potrebné „okamžité opatrenia“.

To sa dalo čakať: Pfizer a Moderna nekompromisne zdražujú vakcíny, údajne nie naposledy
Farmaceutické firmy Pfizer/BioNtech a Moderna zdražujú vakcíny proti COVID-19, informuje server týždenníka Focus s odvolaním sa na vyjadrenie francúzskej vlády. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Je potrebná sexuálna rovnováha

Štúdia tiež poznamenala, že pochopenie potenciálneho vývoja sexuálnej nerovnováhy pri narodení je „nevyhnutné“ na predvídanie a plánovanie zmien v sexuálnych štruktúrach na celom svete. Podľa štúdie sa očakáva, že niekoľko krajín subsaharskej Afriky, Nigéria a Pakistan budú v nasledujúcich rokoch skresľovať pomer pohlaví.

Vedci však naznačili, že pomer pohlaví pri narodení sa s najväčšou pravdepodobnosťou stabilizuje a zníži do dvoch desaťročí v krajinách, ktoré sú v súčasnosti postihnuté rodovou nerovnováhou pri narodení. Autori však uviedli, že problém si vyžaduje „širšie právne rámce na zaistenie rodovej rovnosti“.

Mutácia delta: Kvôli trom nakazeným testujú vo Wu-chane všetkých 12 miliónov obyvateľov
Čínske mesto Wu-chan otestuje na koronavírus všetkých 12 miliónov obyvateľov. Objavili sa tam totiž prvé prípady lokálneho prenosu mutácie delta. Wu-chan od polovice mája do tohto týždňa nezaznamenal žiadne nové prípady nákazy, informuje... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Tibor Sipos