Novú vládu v Afganistane povedie mulla Barádar
03 | 09 | 2021 I TASR/Bačinský

Najvyššie postaveným predstaviteľom Afganistanu, ktorému bude podriadený premiér aj prezident, bude vodca radikálneho hnutia Hajbatulláh Áchúndzáda. Podľa Talibanu sú už diskusie o zložení vlády ukončené.


Novú vládu v Afganistane povedie spoluzakladateľ militantného hnutia Taliban mulla Abdal Ghaní Barádar. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na najmenej tri zdroje z Talibanu.

Zloženie novej vlády bude zrejme oznámené v sobotu, a nie v piatok, ako sa to pôvodne očakávalo.

Okrem Barádara, ktorý je šéfom politického úradu Talibanu, obsadia vysoké posty v novej vláde podľa nemenovaných zdrojov i Muhammad Jakúb, syn zakladateľa tohto fundamentalistického hnutia mullu Omara, a Šér Mohammad Abbás Stánikzaj.
Zloženie kabinetu bude oznámené najskôr v sobotu

"Všetci vrcholní lídri dorazili do Kábulu, kde vrcholia prípravy na ohlásenie novej vlády," povedal pre Reuters pod podmienkou anonymity jeden z členov Talibanu.

Pôvodne sa očakávalo, že zloženie kabinetu bude oznámené po  piatkových popoludňajších modlitbách. Hovorca Talibanu však pre agentúru AFP uviedol, že sa tak stane najskôr v sobotu.

Taliban v stredu ohlásil, že najvyššie postaveným predstaviteľom Afganistanu, ktorému bude podriadený premiér aj prezident, bude vodca tohto radikálneho hnutia Hajbatulláh Áchúndzáda. Podľa Talibanu sú už diskusie o zložení vlády ukončené.
Vytvorenie kabinetu až po odchode všetkých amerických vojakov

Taliban už predtým uviedol, že nový kabinet vytvorí až po odchode všetkých amerických vojakov z krajiny. Spojené štáty dokončili svoj odsun v noci na utorok 31. augusta, keď z letiska v metropole Kábul odleteli posledné lietadlá s ich vojakmi. Skončila sa tak 20-ročná vojenská prítomnosť USA v Afganistane.

Militantné hnutie obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a aktuálne čelí odporu už len v údolí Pandžšír severne od afganskej metropoly, kde prebiehajú ťažké boje a hlásia odtiaľ obete na životoch.