B. Bystrica: Slovenský deň kroja uvíta okolo 500 účinkujúcich folkloristov
01 | 09 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

V meste pod Urpínom sa v stredu popoludní začal štvrtý ročník Slovenského dňa kroja, ktorý je venovaný našim tradíciám a v areáli banskobystrického Múzea SNP ich milovníci folklóru môžu spoznávať až do neskorého večera.


Ako pre TASR za organizátorov uviedol Michal Bartek, prihlásených je okolo 500 účinkujúcich z folklórnych súborov a skupín z celého Slovenska. Do večera, do 22.00 h, keď program v rámci slávnostného galavečera ku Dňu ústavy vyvrcholí vystúpením umeleckého súboru Lúčnica, očakávajú do tisícky hostí a návštevníkov.

Na Slovenskom dni kroja vystúpia folklórne súbory a skupiny Urpín, Praslica, Fazuliari, Hrochoťan, Priechoďan, Šuňava, Očovan, Šarišan a mnohé ďalšie, ako i helingonkári z Terchovej či harmonikári z Opatovej. Súčasťou podujatia je prehliadka kostýmov zo šatnice Matice slovenskej a tiež vyhlásenie súťaže Dedina roka 2021. Večer by sa mal uskutočniť sprievod folkloristov a návštevníkov centrom mesta.

Prezidentka pozvala Kotlebu na návštevu pápeža (VIDEO)
Predseda ĽSNS Marián Kotleba sa podelil s pozvánkou z kancelárie prezidentky Zuzany Čaputovej. Na sociálnych sieťach zverejnil video, na ktorom odmieta účasť na návšteve pápeža, pretože nie je zaočkovaný. Tak isto odmieta všetky "lacné triky",... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Tibor Sipos