Taliban dúfa v podporu komunistickej Číny. Peking je ochotný mať s islamistami „priateľské vzťahy“
31 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Po prevzatí moci Talibanom v Afganistane sa ako partner do hry dostáva Čína. Taliban zjavne vsádza na spoluprácu so svojím veľkým susedom, píše epochtimes.de.

Objavujú sa náznaky zbližovania medzi Talibanom a čínskym režimom. Taliban dúfa, že Peking môže prispieť k obnove Afganistanu.

"Čína je veľká krajina s obrovskou ekonomikou a kapacitou. Myslím si, že môže zohrať veľmi veľkú úlohu pri obnove Afganistanu,“ -povedal Suhail Šahín, hovorca Talibanu v Katare, v nedávnom rozhovore pre čínsku štátnu televíziu CGTN.

Podľa Šahína sú Taliban a Komunistická strana Číny v kontakte už dlhší čas. Peking vymenoval novú kontaktnú osobu pre rozhovory s Talibanom a už sa aj stretol s delegáciou Talibanu.
Komunistická strana Číny: Podpora terorizmu

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Ji sa už 28. júla stretol s vedením Talibanu. Bolo to ešte pred tým, ako Taliban obsadil Afganistan.

Počas stretnutia Taliban ubezpečil Komunistickú stranu Číny, že nebude ukrývať žiadnych bojovníkov, ktorí by mohli uskutočniť útoky v Sin-ťiangu. V  tomto západnom regióne Číny komunistická strana masívne potláča Ujgurov a ďalšie moslimské skupiny.

Hrozí, že Afganistan sa stane "Severnou Kóreou regiónu“
30 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Peking je ochotný mať s islamistami „priateľské vzťahy“

Odkedy Taliban prevzal kontrolu nad Afganistanom, Peking vyhlásil, že je ochotný mať s islamistami "priateľské vzťahy", ale zatiaľ tieto milície oficiálne neuznal.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Hua Čun-jingová 16. augusta uviedla, že Čína rešpektuje "zámer a rozhodnutie afganského ľudu".
Dodávky zbraní pre Taliban

Čína sa nezapojila do žiadneho z afganských konfliktov v minulom storočí, ale poskytovala Talibanu podporu z úzadia. Podľa správy „Population Research Institute“ zo septembra 2001 Peking dodal Talibanu zbrane a technológie.

V správe sa uvádza, že najväčšia čínska telekomunikačná spoločnosť Huawei pomáhala Talibanu budovať telekomunikačné siete, ktoré Usáma bin Ládin využíval pri svojich teroristických útokoch proti Spojeným štátom. Spoločnosť Huawei toto obvinenie odmieta.
Výsmech USA

Od nástupu Talibanu k moci využíva čínsky režim chaotické sťahovanie USA na propagandistické účely. Čínske vedenie prostredníctvom štátnych médií oslavovalo vzostup Talibanu a "porážku" Američanov v Afganistane.

"USA sú naozaj ako papierový tiger,“ posmieval sa denník Global Times, ktorý kontroluje čínska Komunistická strana. Zlyhanie demokracie v Afganistane poukazuje na jej slabosť. Čína prísne kontroluje svoju hranicu, "z Afganistanu cez ňu sotva niečo prenikne", dodáva na záver epochtimes.de.

Turecko sa chystá uznať Taliban za oficiálnu vládu Afganistanu
Turecko sa údajne blíži k dohode o uznaní Talibanu za oficiálnu vládu Afganistanu a prevádzkovaní kábulského letiska v spolupráci s Katarom. Islamistickej skupine sa otvára cesta k získaniu zahraničnej pomoci a k investíciám, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Lukáš Leca