Hrozí, že Afganistan sa stane "Severnou Kóreou regiónu“
30 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Renomovaný afganský fotograf Massoud Hossaini tvrdí, že sloboda tlače v jeho vlasti je po nástupe radikálneho islamského hnutia Taliban masívne ohrozená, píše epochtimes.de.

Držiteľ Pulitzerovej ceny Massoud Hossaini v rozhovore pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že očakáva "naozaj zlú budúcnosť" novinárov v Afganistane. "Taliban sa pokúsi zničiť médiá, ale bude to robiť pomaly." Podľa neho hrozí, že sa Afganistan stane "Severnou Kóreou regiónu".

Hossaini pracoval pre agentúru AFP, keď v roku 2012 dostal Pulitzerovu cenu. Prestížnu novinársku cenu získal za fotografiu zúfalo kričiaceho afganského dievčaťa, ktoré stojí medzi obeťami po samovražednom bombovom útoku. Medzitým sa Hossaini stal novinárom na voľnej nohe. Teraz žije v Holandsku.
Najprv získať pod svoju kontrolu, potom zabiť

Stratégiou Talibanu je najprv "získať niekoho pod svoju kontrolu a potom ho zabiť", povedal 39-ročný fotograf. "To sa teraz deje v médiách."

Hossaini označil prísľub Talibanu, že umožní novinárom naďalej slobodne vykonávať svoju prácu, za absolútnu lož. "Taliban úplne odstaví médiá, úplne odstaví internet." Afganistan sa stáva "pravdepodobne akousi Severnou Kóreou v tomto regióne".

USA zabili pri letisku v Kábule samovražedného útočníka, informoval Taliban
Ďalší pokus samovražedného atentátnika, ktorý sa chcel odpáliť na kábulskom letisku. Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | TASR

Taliban má západ za bláznov

Známa novinárka, ktorá stále žije v Afganistane, mu povedala, že Taliban jej nedovolil opustiť kanceláriu. Teraz sa tiež snaží dostať z krajiny. Podľa Hossainiho je nemožné, aby sa ženy mohli voľne pohybovať po uliciach pod vládou Talibanu. A novinárka s mikrofónom už vôbec nie.

Taliban považuje medzinárodné spoločenstvo za bláznov, pokračoval Hossaini. Fotograf označil tlačovú konferenciu radikálnych islamských milícií po dobytí hlavného mesta Kábul, na ktorej prijímali aj otázky novinárov, za "trik" islamistov.
Útek z krajiny

Hossaini utiekol z Afganistanu pred Talibanom 15. augusta spolu s ďalším novinárom. Predtým obaja písali o ženách a dievčatách nútených do manželstva s bojovníkmi Talibanu.

"Keď naše lietadlo vzlietlo ako posledný komerčný let pred pádom Kábulu, plakali sme,“ povedal Hossaini. "Videl som, že mnohí moji priatelia vrátane cudzincov tiež plakali. Rovnako ako ja si totiž uvedomili, sa už do Kábulu vrátiť nemôžu,“ uzatvára epochtimes.de.

Erdogan: Západ spôsobil v Afganistane chaos, s Talibanom je potrebné rokovať
Situácia v Afganistane je vážnym varovaním pre Západe, aby v krízových oblastiach nespôsoboval ďalší chaos a aby sa z iných krajín sťahoval opatrne, povedal v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na návšteve Bosny a Hercegoviny.... Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | TASR