Prirodzená imunita je účinnejšia ako vakcíny, zistila štúdia
31 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič

Nová štúdia izraelských vedcov jednoznačne preukazuje, že prirodzená imunita je účinnejšia ako vakcína. Zistenia vychádzajú z databázy spoločnosti Maccabi Healthcare Services, ktorá zahŕňa približne 2,5 milióna Izraelčanov. 


Štúdiu viedli vedci Tal Patalon a Sivan Gazit zo spoločnosti KSM, ktorá je súčasťou systému pre výskum a inovácie. V dvoch analýzach štúdia zistila, že u osôb, ktoré boli očkované v januári a februári, bola v júni, júli a prvej polovici augusta šesťkrát vyššia pravdepodobnosť nákazy než u neočkovaných osôb, ktoré už boli koronavírusom infikované a vytv orili si tak porirodzenú imunitu.

V tejto analýze, ktorá porovnávala viac ako 32 tisíc osôb v zdravotníckom systéme, bolo riziko vzniku symptómov Covid-19 u očkovaných osôb 27-krát vyššie a riziko hospitalizácie vyššie až osemkrát.
"Táto analýza ukázala, že prirodzená imunita poskytuje dlhšiu a silnejšiu ochranu proti infekcii, symptomatické ochorenie a hospitalizáciu v dôsledku varianty delta," uviedli vedci.

Internetom sa šíri petícia za zákaz očkovania detí do 18 rokov. Sú v nej naozaj zaujímavé informácie
Proti vakcinácii detí na COVID-19 sa vo svete dvíha stále väčšia vlna odporu. A to nielen medzi rodičmi. Aj medzi pediatrami. Na Slovensku sú však aj takí lekári, ktorí ju podporujú. Na internete koluje petícia, ktorá je zameraná práve proti... Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik