Policajný prezident Peter Kovařík končí v polícii
31 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič

Na tlačovej besede dne prezident Policajného zboru Slovenskej republiky (PZ SR) Peter Kovařík oznámil, že končí vo svojej funkcii. 


Svoj odchod bližšie nekomentoval. Pochválil sa dosiahnutými úspechmi a poďakoval kolegom za spoluprácu. Tvrdí, že si nevie predstaviť pôsobiť vo funkcii ako obvinený bez ohľadu na to, aký má na to názor. „Musí platiť jeden meter pre všetkých,“ povedal s tým, že mu vždy záležalo na budovaní dôvery v políciu.

O uvoľnenie z funkcie požiadal k 15. septembru. Zastupovať by ho mala prvá viceprezidentka PZ SR.

Aktualizované dňa 31.8.2021 o 15:30

Kovařík tvrdí, že si nevie predstaviť zotrvať vo funkcii policajného šéfa ako obvinený. "Som si vedomí zodpovednosti za svoje rozhodnutie, ktoré som urobil v čase, keď prebiehal zásah, a som pripravený brániť sa. Tak, ako je popísaný skutok, podľa mňa to nie je trestný čin," vyhlásil. Vedením polície by podľa Kovaříka po jeho odchode mala byť dočasne poverená súčasná prvá viceprezidentka Jana Maškarová.

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila 26. augusta Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Z. a Petrom P. Kovařík obvinenie odmieta a podal voči nemu sťažnosť.

Kovařík bol od septembra 2020 poverený dočasným riadením Policajného zboru. Koncom januára 2021 ho po výberovom konaní do funkcie prezidenta Policajného zboru vymenoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

AKTUALITA: Bývalý šéf SIS Pčolinský ide na slobodu. Generálna prokuratúra zrušila obvinenia
Generálna prokuratúra zrušila obe obvinenia Vladimíra Pčolinského. Bývalý šéf SIS tak ešte dnes ide na slobodu. Po obvinení a ohlásenom zbavení funkcie policajného prezidenta Kovaříka ide o ďalšiu tvrdú ranu pre Lipšicov gang. Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Peter Sulek