Zelenský vytvára vlastnú armádu a v Kyjeve hovoria o ukrajinskej atómovej bombe (Vladimír Pojmanov)
30 | 08 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry)


Ukrajinu čakajú na jeseň sociálne otrasy spôsobené ekonomickým poklesom


Koncom júla Zelenský podpísal zákony „o základoch národného odporu“ a o navýšení počtu armády o 11 tisíc vojakov, na 261 tisíc. Ak je s príslušníkmi armády všetko jasné (vojna v Donbase nemá konca kraja a delá treba kŕmiť), potom „odpor“ vyvoláva otázky: s kým a proti komu?


Na Ukrajine budú v rámci Ozbrojených síl Ukrajiny „dobrovoľnícke oddiely“ a takzvané jednotky územnej obrany (JÚO, ukrajinsky STO). V roku 2022 vynaložia na ich vytvorenie takmer 2,5 miliardy UAH a v nasledujúcich dvoch rokoch ešte ďalších 718 miliónov UAH.


Podľa tempa rastu vojenských výdavkov je majstrom sveta Ukrajina (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond ruskej kultúry) Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Zuzana Perželová

Dobrovoľnícke oddiely budú sformované vo všetkých oblastiach a regiónoch krajiny, budú do nich najímať nielen bývalých vojakov, ale všetkých, ktorí prejavia záujem na základe zmluvného vzťahu. Počas vojny sa zapoja do odboja, v čase mieru budú hliadkovať v uliciach, strážiť objekty a udržiavať verejný poriadok. Poriadok nastolia pomocou guľometov, pištolí a poľovníckych zbraní. Dobrovoľníkom budú veliť Zelenského ľudia - gubernátori, šéfovia okresov a civilno -vojenské správy.


JÚO - sú brigády a prápory, ktoré budú mať základňu vo vojenských častiach a v obciach a bude sa do nich verbovať ako do bežnej armády t.j. na základe odvodov a zmlúv. Zdalo by sa, načo míňať peniaze na paralelnú štruktúru? Faktom však je, že jednotky územnej obrany budú priamo podriadené prezidentovi a generálny štáb bude mať na starosti všeobecné problémy - formáciu, výcvik a zásobovanie. Zelenský tak v podstate bude mať osobnú armádu. Dobrovoľné prápory rozdrvené na Donbase v rokoch 2014 - 2015 na neho pravdepodobne nezapôsobili a minské dohody sú pre neho len zdrapom papiera.


Prezident uvažoval o vytvorení osobnej armády, keď bol ešte pri moci Avakov a o rezignácii ani neuvažoval. Šéf ministerstva vnútra zoskupil pod seba pôsobivé jednotky. Okrem polície mu boli podriadené Národná garda, pohraničná stráž, Štátna migračná služba a Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie. Zelenský pred dvoma rokmi predložil Najvyššej rade návrh zákona s cieľom preradiť Národnú gardu k sebe, ale bezvýsledne. Návrh tohto zákona sa na jeseň podľa všetkého opäť objaví v parlamente.


Ukrajina: Najskôr vytunelujeme a potom za drobné odkúpime (Vladimír Pojmanov)
Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Iveta Machová

Po odvolaní Avakova v Ze-tíme oznámili, že rozdelením systému by sa mal zaoberať nový minister Denis Monastyrský. Ako prvú chcú z ministerstva vnútra vyčleniť Národnú gardu. Prečo nie, ak za éry Kučmu boli prezidentovi súčasne podriadené Národná garda aj vnútorné jednotky ministerstva vnútra


Zelenský, ktorý pociťuje nedostatok lojality v silových štruktúrach, nimi začal otriasať. Vyčistil SBU, vyhodil šéfa zahraničnej spravodajskej služby a potom odvolal z postov vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, náčelníka generálneho štábu a veliteľov výsadkových vojsk ozbrojených síl Ukrajiny a Operácie spoločných síl na východe. Politológ Ruslan Bortnik hovorí: „Vladna moc aktívne čistí tímy konkurenčných alebo nedostatočne lojálnych skupín alebo elít. Preformátujú štruktúry tak, aby vyhovovali ich záujmom. Odvolávania budú pokračovať.


Zelenský sa ponáhľa. Podľa expertov bude Ukrajina na jeseň čeliť sociálnym otrasom spôsobeným ekonomickým poklesom. Štátny a štátom garantovaný dlh k 30. júnu 2021 dosiahol 92,52 miliardy dolárov. MMF nemieni požičiavať ďalšie peniaze. Americký charge d'affaires na Ukrajine a námestník ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti George Kent uviedol, že Kyjev už aj tak každoročne dostáva od Kongresu finančnú pomoc vo výške 750 miliónov dolárov.


Prečo sa Zelenského Ukrajina stáva autoritárskejšou (Michail Pogrebinský)
Komentár Michaila Pogrebinského (National Interest) Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Straty štátnej akciovej spoločnosti Naftogaz Ukrajiny dosiahli v roku 2020 výšku 19 miliárd hrivien.


Straty hlásia aj ďalšie štátne firmy, v ktorých dozorných radách sú dosadení cudzinci. Štátna firma „Centerenergo“ (prevádzkuje 23 jednotiek tepelných elektrární a teplární) v januári až júni 2021 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka skončila v mínuse o 98,06 milióna UAH. Akciová spoločnosť "Turboatom" (jediný výrobca turbínových zariadení pre vodné, tepelné a atomové elektrárne na Ukrajine) znížila svoj zisk o 87 -krát (!) - z 192,04 milióna na 2,19 milióna UAH.


Celkové nedoplatky na mzde vzrástli od začiatku roka o 37,6%. Ministerstvo sociálnej politiky navrhlo znížiť dotácie o ďalších 50%.




Dlha v podobe bomby padá na Ukrajinu

V januári až máji 2021 úmrtnosť obyvateľstva prekročila úroveň roku 2020 o 25%. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) dnes viac ako 6,1 milióna ľudí (11,4% obyvateľov Ukrajiny) pracuje a trvale žije v zahraničí


Ak sa Ukrajina nespamätá, výsledkom môže byť totálna vojna s Ruskom
Názor Paula Robinsona (Russia today) Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Dňa 24. júla v meste Valky (Bogoduchovský okres v Charkovskej oblasti) pracovníci miestnej nemocnice zablokovali medzinárodnú trasu Kyjev - Charkov - Dovžanskij a požadovali vyplatenie miezd, zamedzenie znižovania počtu zamestnancov o 50% a zrušenie reformy zdravotníctva. Vládne úrady ich „vypočuli“: vytvoria ... novú inštitúciu komisára pre zdravotníctvo.


Predseda Nezávislého odborového zväzu baníkov Ukrajiny, poslanec Najvyššej rady Michail Volynec, varoval, že na jeseň s nástupom chladného počasia zdražejú bytovo-komunálne služby o 70%. V krajine začnú rozsiahle výpadky energie. Začiatkom júla nefungovalo 52 blokov tepelných elektrární zo 78, ako ani päť blokov jadrových elektrární.


A Ze-tím sa oddáva kláboseniu. Zelenský uviedol, že Ukrajina sa do 10 rokov chystá zvýšiť lesnú plochu o 1 milión hektárov a v nasledujúcich troch rokoch vysadiť 1 miliardu stromov.


Ešte viac prekvapil šéf frakcie Sluha národa David Arachamija, ktorý povedal, že Ukrajina sa nemala vzdať jadrových zbraní: dnes by podľa neho mohla „vydierať celý svet a dostávať peniaze na služby…“ . Možno si predstaviť, čo by zostalo z Ukrajiny a jej obyvateľov, keby súčasný režim začal disponovať jadrovými hlavicami zdedenými po ZSSR.


Postmajdanská Ukrajina bude slúžiť ako varovný príbeh pre Rusko, tvrdia západní odborníci
Mnoho ruských liberálov a zahraničných odborníkov považovalo ukrajinský Majdan v roku 2014 za udalosť, ktorá by mohla inšpirovať zmeny v Moskve. Dnes, keď sa čoraz nefunkčnejší Kyjev usiluje o slobodu slova, to skôr vyzerá ako varovný príbeh,... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Marek Molnár