Afgancom na poľsko-bieloruských hraniciach sa zhoršil zdravotný stav, varujú aktivisti
30 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Poľskí ľudskoprávni aktivisti vyjadrili obavy nad zdravotným stavom skupiny Afgancov, ktorí uviazli na poľsko-bieloruských hraniciach v dôsledku politických sporov medzi Poľskom a Lotyšskom na jednej strane a Bieloruskom na strane druhej. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.


"Mnoho z nich sa sťažuje na horúčku, vracanie či hnačku," uviedla Kalina Czwarnogová, hovorkyňa humanitarnej organizácie Ocalenie (Spása).

Ako uvádza DPA, podľa Czwarnogovej poľská pohraničná stráž zabránila sanitke k prístupe k týmto ľuďom, ktorí podľa aktivistov tvorí 32 Afgancov. Tí sa už takmer tri týždne nachádzajú v lese neďaleko dediny Usnarz Górny dúfajúc, že sa dostanú do EÚ. Uviazli tam však po tom, ako Poľsko pre migrantov uzavrelo  hranicu s Bieloruskom, na ktorej teraz okrem pohraničnej stráže hliadkujú aj vojaci a polícia.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko koncom mája oznámil, že jeho krajina v reakcii na tvrdšie západné sankcie už nebude brániť migrantom postupovať ďalej do EÚ. Odvtedy krajiny so spoločnými hranicami s Bieloruskom, najmä Litva, zaznamenávajú dramatický nárast počtu migrantov. Aj na Poľsko sa v poslednom čase zvýšil tlak, pričom tamojšia vláda dlhodobo uplatňuje voči utečencom reštriktívnu politiku.

Turecko sa chystá uznať Taliban za oficiálnu vládu Afganistanu
Turecko sa údajne blíži k dohode o uznaní Talibanu za oficiálnu vládu Afganistanu a prevádzkovaní kábulského letiska v spolupráci s Katarom. Islamistickej skupine sa otvára cesta k získaniu zahraničnej pomoci a k investíciám, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Lukáš Leca