Obvinením Kovaříka sa to skončiť nemusí. Stiahnuť so sebou môže aj svojho šéfa Mikulca!
30 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Teraz sa ukáže či platí padni, komu padni. Obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka je naozaj vážne. Opozícia volá po tom, aby ho posadili do väzby. Koalícia je presvedčená, že „nič neurobil“ a že sa to aj potvrdí. Takže zatiaľ môže sedieť vo funkcii. Dvojaký meter je viac ako jasný.


Po Milanovi Lučanskom a Tiborovi Gašparovi je Peter Kovařík tretí policajný prezident, ktorý má na krku trestné stíhanie. On je síce zatiaľ na slobode, no so sebou môže stiahnuť aj niekoho oveľa vplyvnejšieho – ministra vnútra Romana Mikulca! Ako uvádza portál 1.pluska.sk, odborníci naznačujú, že táto kauza bude mať vážne dôsledky. Kovařík je totiž obvinený z marenia spravodlivosti.
Kovařík sa zatiaľ statočne bráni, Mikulec mu verí, ale...

Policajného prezidenta obvinila bratislavská krajská prokuratúra zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Kovařík však obvinenie odmieta a podal proti nemu sťažnosť i námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry v Bratislave. Politológ Radoslav Štefančík upozorňuje na to, že veľa nominantov bývalej vlády je obvinených a vyšetrovanie veľkých káuz má už dnes zaujímavé výsledky. „Hľadajú sa možnosti, ako zneistiť občana pri hodnotení práce polície. A obvinenie šéfa polície je jednou zo stratégií, ktorej cieľom má byť zneistiť občana, nahlodať dôveru k polícii a zvýšiť voličský potenciál opozičných strán,“ konštatuje politológ.

Na internete sa objavila kópia trestného stíhania na Kovaříka. Čo sa v ňom píše?
28 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič


Podľa advokáta a bývalého vyšetrovateľa Petra Vačoka by sa celá vec nemala riešiť verejne, ale v rámci dohôd medzi prokuratúrou a políciou. A to nie v trestnom, ale disciplinárnom konaní. Netají však, že obvinenia voči Kovaříkovi sú naozaj vážne. „Pokiaľ je to zločin, tak je to vážne. Je otázka, či sa nájdu súdy ochotné vyvodiť trestnú zodpovednosť z takéhoto konania,“ dodáva Vačok. Minister vnútra Roman Mikulec, ktorý šéfuje polícii aj Úradu inšpekčnej služby, akceptuje postup prokuratúry a neuvažuje o dočasnom pozbavení Kovaříka výkonu štátnej služby. Podľa Štefančíka kauza obvinenia šéfa polície bude mať pre Mikulca vážne dôsledky. „Vyzerá to tak, že konflikt v polícii stále nie je vyriešený a pokračuje. Pre Mikulca to nemusí mať dobré následky, lebo Kovařík je vlastne pod ním a minister vnútra môže byť ten ďalší,“ predpokladá politológ.

Premiér Eduard Heger obvinenie Kovaříka odmietol komentovať s tým, že počká na vývoj ďalšieho vyšetrovania. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zas vyhlásila, že tí, ktorí vzniesli obvinenie voči Kovaříkovi a ktorí prípad dozorujú, by sa mali postaviť pred verejnosť a zdôvodniť svoje konanie. „Ak to neurobia, ak vyšetrovanie potrvá neúmerne dlho a ak ho sprevádza informačné vákuum, vzniká priestor na špekulácie,“ uviedla Kolíková.


Blaha sa pýta: Prečo obvinili len Kovaříka? Pokyn dal predsa Mikulec
Smeráci chodia po Slovensku a diskutujú s ľuďmi. Robia to, čo by si táto vláda bez strachu dovoliť nemohla. Smer-SD bol vlani pred voľbami síce u ľudí v neobľube, no nikdy sa jej členovia nebáli predstúpiť pred svoj ľud a diskutovať s ním tak, ako... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik