Minister zdravotníctva za vlády Dzurindu kritizuje návrh rezortu: Nárok poistenca je len zásterka
29 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Počas vlády expremiéra Mikuláša Dzurindu presadil významnú reformu slovenského zdravotníctva, dnes kritizuje tú aktuálnu. Rudolf Zajac v nej totiž vidí až príliš mnoho nedostatkov, informuje eReport.


Rezort zdravotníctva pred časom predstavil reformu nemocníc, ambulantného sektora aj fungovania zdravotných poisťovní. Tou sa má regulovať tvorba zisku.

Podľa Zajaca je hlavným problémom najmä zvýšenie nezávislosti Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) či riešenie nároku poistenca. Exminister zdôrazňuje, že problémom je aj fakt, že sa úrad vzdáva pozície regulátora a je vťahovaný do exekutívy tým, že člen ÚDZS má byť napr. súčasťou komisie o kategorizácii nemocníc.

Hlas-SD vyzýva ministra zdravotníctva,aby stiahol návrh reformy zdravotníctva
Mimoparlamentný Hlas-SD vyzýva ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) a vládu SR, aby zastavili plánovanú reformu zdravotníctva. Ako v piatok na tlačovej konferencii povedal predseda strany a poslanec Národnej rady (NR) SR... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Ľahko odvolateľný

Nezávislosť ÚDZS spočíva aj v tom že jeho predseda je “pomerne ľahko odvolateľný”. Zajac zdôraznil, že zákon by umožnil jeho odvolanie v prípade, ak sa pri výkone svojej funkcie dopustil závažného pochybenia. Jeho následnou otázkou teda je, čo znamená “závažné pochybenie”.

Návrh zákona má údajne len predstierať, že predmetom riešenia je nárok poistenca. “Pravda je, že pod nárokom poistenca rozumieme nárok na úhradu z verejného zdravotného poistenia, ale nie poskytovateľovi, teda nemocnici, ale za starostlivosť poskytnutú poistencovi,“ uviedol exminister.

Ten sa domnieva, že pre pacienta bude najdôležitejší výber nemocnice, ktorá má “predpísane parametre na jeho chorobu”. “Čo nezaplatí zdravotné poistenie, teda čo nebude v nároku poistenca, si musí poistenec zaplatiť sám, alebo sa na toto riziko úhrady poistí v individuálnom poistení,” uzavrel Zajac.

Chce ministerstvo zdravotníctva umlčať nepohodlných odborníkov?
A je to tu! Chcú umlčať nepohodlných odborníkov, ktorí otvorene hovoria o chybách a omyloch? Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo na sociálnej sieti informáciu, že podáva sťažnosť Slovenskej lekárskej komore na konanie jej člena, lekára Petra... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová