Štát začal končene ženám vyplácať „zabudnutý“ dôchodok. NEUVERÍTE, koľko bolo najviac
28 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Že má Sociálna poisťovňa vďaka nekonečným úpravám odchodu do dôchodku chaos vo vyplácaní dôchodkov sa vie už dávno. Síce sa niektoré krivdy usiluje naprávať, no nie vždy sa jej to darí. Napriek tomu si dodatočným vyplatením nepriznaného dôchodku teraz prídu niektorí ľudia na celkom slušné peniaze.


Nové znenie zákona o sociálnom poistení zmenilo vek odchodu do dôchodku tisíckam poistencov. Tí, ktorí mali už pred 1. 1. 2021 priznaný starobný alebo predčasný starobný dôchodok, teraz dostávajú zo Sociálnej poisťovne vyplatenú kompenzáciu. Ako píše portál cas.sk, týka sa to aj advokátky Viery Kubicovej, ktorá v snahe dosiahnuť spravodlivosť založila občianske združenie Diera v systéme. Podľa advokátky ale prijaté riešenie stále nie je spravodlivé.
Štát sa rozhodol napraviť krivdu troma spôsobmi podľa veku narodenia poistencov

Po zavedení 64-ročného stropu na vek pre odchod do dôchodku nebolo v minulosti približne 147-tisícom matiek a otcom, narodených v rokoch 1957 až 1963, započítané obdobie výchovy detí. Štát sa preto rozhodol napraviť túto krivdu troma spôsobmi podľa veku narodenia dotknutých poistencov. Posunul im vek pre odchod do dôchodku, priznal im jednorazovú kompenzáciu, ktorú vypláca bez nutnosti podania žiadosti, alebo im zvýšil starobný dôchodok za obdobie dôchodkového poistenia.

Budúci dôchodcovia pozor: Od júla prídu TIETO zmeny v predčasnom starobnom dôchodku!
Na dôchodcov sa to v súčasnom období valí z každej strany. Nielenže ministerstvo práce zrušilo už schválený vek na odchod do dôchodku. Teraz sa musia mať ľudia na pozore aj v prípade predčasného odchodu do dôchodku. Čítať ďalej
07 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


Jednej skupine, a to ženám narodeným v rokoch 1957 a 1958, ktoré vychovali tri a viac detí, a v rokoch 1959 až 1963, ktoré vychovali päť a viac detí, už vypláca jednorazovú kompenzáciu. Takto už doriešil približne 54-tisíc prípadov, medzi ktorými je aj Viera Kubicová.

„Podľa starého zákona som dovŕšila dôchodkový vek 7. decembra 2020, no podľa nového znenia, kedy sa mi započítala výchova detí, som ho dosiahla už 7. júla 2020. Pred pár dňami mi zo Sociálnej poisťovne prišiel jednorazový doplatok vo výške piatich starobných dôchodkov,“ prezradila advokátka.

Dôchodcovia pevnú sumu od januára už nedostanú. Mení sa systém valorizácie
Prehĺbi sa od januára rozdiel medzi chudobnejšími a bohatšími penzistami? Portál Pravda poukazuje na nový Návrh rozpočtu. Od januára predpokladá valorizáciu o jedno percento. Kým dôchodca s penziou nižšou ako 300 eur, mal ešte tento rok garantovanú... Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ukazuje sa, že vymožiteľnosť práva a diskriminácia je na Slovensku dlhodobým problémom

Skupinu poisteniek, ako Viera Kubicová, musí Sociálna poisťovňa vyplatiť do 31. 12. 2022, no aj podľa jej prípadu vidieť, že tak robí čo najskôr. Advokátka ale prijatý stav stále nepovažuje za spravodlivý, pretože matkám, ktoré roky vychovávali deti, za obdobie materskej a rodičovskej dovolenky štát priznáva len najnižšiu hodnotu priemerného osobného mzdového bodu v tomto období, kedy nepracovali.

„Práve hodnota tohto bodu je jedným z určujúcich vstupov na výpočet každého dôchodku. Navrhujeme dve riešenia – aby sa im táto hodnota vypočítavala z obdobia zárobku spred nástupu na materskú, alebo z minimálnej mzdy v danom období,“ vysvetľuje Kubicová.

Krajniak plánuje zmenu odchodu do dôchodku. Žijeme dlhšie, musíme dlhšie aj pracovať
Minister Milan Krajniak začína čoraz vážnejšie uvažovať o zrušení 64-ročného vekového stropu odchodu do dôchodku. Odôvodňuje to tým, že ľudia žijú dlhšie. Odborári s tým však nesúhlasia. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Štát po troch rokoch konečne pristúpil ku kompenzáciám

„Je pozitívne, že štát konečne pristúpil k finančným kompenzáciám v súvislosti s neskorším odchodom do dôchodku. Na svoj oprávnený nárok a diskrimináciu museli poukazovať viac ako tri roky a brániť sa súdnymi žalobami. Je však hanbou, že sa svojich oprávnených nárokov museli domáhať až právnou cestou,“ konštatuje Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík.

„Ukazuje sa, že vymožiteľnosť práva a diskriminácia pre tých najzraniteľnejších a častokrát aj najchudobnejších je na Slovensku dlhodobým problémom. Občania nad 60 rokov sú v zmysle trestného zákona chránené osoby, pri ktorých je nevyhnutná zvýšená ochrana ich práv,“ dodáva Halás.

Zlá správa pre dôchodcov: Na dôchodky môžu zabudnúť aj po 40 odpracovaných rokoch, zúri Hlas
08 | 06 | 2021 | Tibor Sipos


Doplatky v číslach

- najvyššia suma jednorazového doplatku, ktorý vyplatila Sociálna poisťovňa, bolo 16 202,40 eur

- priemerná výška doplatku je 1 600 eur

- najnižší doplatok bol zatiaľ 1,80 eur

Na akú kompenzáciu máte nárok?

1. Skupina

Ženy, ktoré dovŕšili dôchodkový vek až po 31. 12. 2020, o dôchodok buď ešte nepožiadali, alebo požiadali až v tomto roku.

- Na čo majú nárok? Dôchodkový vek sa už zohľadňuje „po novom“ a  tieto matky odídu do dôchodku skôr, ako by odišli podľa starého zákona. Tejto skupine žien nepatrí žiadna ďalšia kompenzácia.

2. Skupina

Ženy, ktoré by dôchodkový vek podľa starého znenia zákona dovŕšili až po 31. 12. 2020, ale podľa nového zákona by ho dovŕšili ešte pred 1. 1. 2021.

- Na čo majú nárok? Dôchodok im SP prizná odo dňa, ktorý si poistenkyne zvolia, spolu s kompenzáciou prislúchajúcou podľa dátumu priznania. Poistenkyne si môžu vybrať - buď dostanú jednorazový doplatok, alebo im bude dôchodok zvýšený za obdobie, ako keby pracovali po dovŕšení dôchodkového veku bez poberania dôchodku.

3. Skupina

Ženy, ktoré už mali pred 1. 1. 2021 priznaný starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok.

- Na čo majú nárok? Na jednorazový doplatok, ak poberajú starobný dôchodok, ak dostávajú predčasnú penziu, tak sa im suma dôchodku zvyšuje o 0,5 % za každý mesiac, ktorý vyšiel pri zmene nového a  starého dôchodkového veku.

Fico: Sulíkov výrok "mŕtvy dôchodca - dobrý dôchodca, lebo sa ušetrí na dôchodkoch!“ je škandál (VIDEO)
Smer-SD je silne prosociálna, preto sú jej mnohé kroky a opatrenia súčasnej vlády proti srsti. Kritizujú to nielen na tlačových konferenciách či v parlamente, ale aj vo videu, kde spomínajú priam šokujúcu udalosť. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik