Budúci dôchodcovia pozor: Od júla prídu TIETO zmeny v predčasnom starobnom dôchodku!
07 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Na dôchodcov sa to v súčasnom období valí z každej strany. Nielenže ministerstvo práce zrušilo už schválený vek na odchod do dôchodku. Teraz sa musia mať ľudia na pozore aj v prípade predčasného odchodu do dôchodku.


V prípade predčasného starobného dôchodku sa podľa portálu webnoviny.sk bude meniť nielen jeho výška, ale aj dostupnosť. Predčasný starobný dôchodok má byť od začiatku júla menej dostupný a suma, od ktorej naň vzniká nárok, sa má od začiatku budúceho mesiaca zvýšiť o 3,90 eura na celkových 261,70 eura. Informuje o tom portál topky.sk.
Životné minimum sa má zvýšiť z 214,83 na 218,06 eura

Prečo sa tieto zmeny dejú? Od júla má totiž suma životného minima pre plnoletú fyzickú osobu vzrásť zo súčasných 214,83 eura na 218,06 eura. Ministerstvo práce odhaduje, že zvýšenie sumy minimálnej predčasnej starobnej penzie v tomto roku negatívne ovplyvní asi 60 percent žiadateľov o predčasný dôchodok. Bude navyše pod hranicou novej minimálnej sumy. Sociálna poisťovňa preto žiadosti spomínaných žiadateľov o minimálny dôchodok zamietne.
Predčasný dôchodok musí byť vyšší ako 1,2 násobok životného minima

Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je, že suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Iná situácia je, ak si poistenec sporil v druhom pilieri. Vtedy súčet predčasného starobného dôchodku z prvého piliera a predčasného starobného dôchodku z druhého piliera musí byť vyšší ako 1,2-násobok aktuálnej výšky životného minima.

Po novom si môže 1,6 milióna Slovákov zlepšiť dôchodok o desiatky eur mesačne
Novinka, ktorú zaviedlo ministerstvo práce sa týka viac ako 1,6 milióna Slovákov, ktorí prevádzkujú dôchodkové sporenie v druhom pilieri. Nové výpisy sú omnoho podrobnejšie a nenáchadza sa v nich len odhad nasporenej sumy, ale aj predpokladaný... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Timotej Dudka

Najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia

Medzi ďalšie podmienky priznania predčasného starobného dôchodku patrí najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia. Do dovŕšenia dôchodkového veku môžu žiadateľovi chýbať najviac dva roky. Pritom za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku, sa suma plného starobného dôchodku zníži o 0,5 percenta. Za celý rok teda suma dôchodku klesne o 6,5 percenta.

Ďalšou podmienkou je, aby predčasný starobný dôchodca nebol povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo SZČO. Dobrou správou je, že životné minimum na dospelú osobu sa má od začiatku júla zvýšiť o 1,5 percenta na konečných 218,06 eura. Vzrásť má aj suma životného minima pri druhej posudzovanej osobe, a to o 2,25 eura na 152,12 eura. Na nezaopatrené dieťa, respektíve zaopatrené neplnoleté dieťa má suma životného minima vzrásť na 99,56 eura.

Milan Krajniak dostal do ústavy rodičovský bonus, ruší sa dôchodkový strop
Šéf rezortu práce Krajniak už istý čas avizuje, že spolu so zmenou ústavných zákonov ministerky spravodlivosti Kolíkovej by chcel zapracovať do zmien v Ústave aj niektoré zmeny z jeho rezortu. Teraz sa mu to podarilo, pretože poslanci parlamentu mu... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.