R. Sulík chystal plány ako platiť menej. Skončilo sa to fiaskom
26 | 08 | 2021 I Ivan Mihale

Sulík je známy svojimi obratmi a tak si redakcia HD "posvietila" na jeho vyhlásenia aj z pohľadu plnenia sľubov a vyhlásení, a to najmä pri nepopulárnom zdražovaní. Súčasný minister hospodárstva si zrejme za vzor vzal rétoriku R. Fica, ktorý sa chválil stabilnými cenami energií a po voľbách, podľa portálu Finweb, vo veľkom štýle pripravoval plán ako zlacnieť elektriku na tri roky vopred. Dnes je ale všetko úplne inak a svojej povesti neostal nič dlžný. Prečo?


Od roku 2010, kedy bol Richard Sulík upozornený budúcou premiérkou I. Radičovou "Riško drž balónik a čakaj", ubehlo veľa rokov. Medzičasom, prvý menovaný, stihol spôsobiť viacero mediálne známych káuz ako Sasanka ( konzultácie s Kočnerom pozn. red. HD), položenie vlády Radičovej a takmer aj súčasnej a mnoho iných. Nechýbajú samozrejme ani sľuby a povestné "skutek, utek".
Vyhlásenia nie o stabilizácii ale priamo o zlacňovaní cien energii z roku 2020

V článku z portálu Finweb, z decembra minulého roku, jasne vyplýva ako súčasný minister hospodárstva má plán ako zlacnieť elektrinu na niekoľko rokov dopredu. V článku sa uvádzalo: "Rezort hospodárstva aktuálne podľa informácií HN chystá urgentnú zmenu šiestich zákonov, aby sa dotácie znížili a rozložili na ďalších 10 rokov. Úpravy sa začnú ešte tento rok a dokončia na jar. Tým sa má už v roku 2021 splatiť dlh v cenách vo výške 110 miliónov eur ešte z roku 2019. TPS (Tarifa za prevádzkovanie systému, ktorú odberateľ platí výrobcovi elektriny) sa následne koncom roka 2021 zníži a rovnako tak aj od januára 2022. Potom z tarify vypadne aj podpora uhlia, čo opäť vytvorí priestor na pokles cien od roku 2023."  Tým sa mali prekopať"zlé" zmluvy po Ficovi z roku 2010 a mala prísť závratná zmena v podobe nižších cien za elektrinu.

Fico: Mám ho v paži, celého Sulíka. Keď to nechce robiť, nech ide od toho preč! (VIDEO)
Expremiér Robert Fico je statný rétor. No to, ako tentoraz naložil Čaputovej, Hegerovi, Sulíkovi a celej vláde, je politický a rétorický unikát. Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Rok 2021, obrat o 180 stupňov a Sulík hlási opak

"Sulík: Cena elektriny pre domácnosti vzrastie asi o 1,5 centa za kWh", píšu Aktuality. Minister to uviedol po stredajšom rokovaní vlády. Vraj ide o jeho osobný predbežný odhad, nie o cenu stanovenú Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Takže, v tejto vete vyjadril, že to pokojne môže byť aj viac.

Ako sa na stránke ďalej uvádza Sulík sa snaží cenové nárasty stlmiť maximálne ako sa bude dať. "Nevieme to však úplne odchytiť. Snažíme sa to odchytiť tým, že nárast silovej zložky kompenzujeme poklesom v poplatkoch, ale nejde to úplne. Preto bude, bohužiaľ, na nejakú dobu zvýšená cena energie. Vychádza to na 1,5 až 1,7 centa za kWh. Dúfam však, že ceny silovej elektriny začnú klesať. Ceny elektriny v posledných mesiacoch rástli preto, lebo rástli ceny emisných povoleniek," priblížil.

V závere pripomenul, že platby ľudí za energie , pozostávajú z dvoch zložiek. „Jedna zložka, tá menšia, je cena za komoditu, za samotnú elektrinu. Táto je trhová, určuje ju trh. Väčšia časť ceny je cena za distribúciu, tú určujeme my. Cena za distribúciu nerastie. Rastie cena za energiu, tzv. silová zložka," uzatvoril.
Sľuby vs. realita

Páni ministri a poslanci vyslovia výrok "máme plán" a ľudia jasajú. Prejde rok a z plánov a sľubov neostane nič. Ba priam horšie sa udeje. Ich plán sa nielenže neuskutoční ale ešte horšie bude. Preto úvaha na zamyslenie. Výrok "máme plán" a ľudia jasajú. Výsledok je ešte horšie bude a ľudia NIČ. Neurobia vôbec nič. Dokedy?

Danko: „Ak stretnete Sulíka opýtajte sa ho, čo, na rozdiel od nás, pre ľudí zaviedol on.“
V minulej vláde bol Andrej Danko predsedom parlamentu a spolu so svojou SNS sa zaslúžil o niekoľko zmien zákonov, ktoré mali pomôcť, a aj pomohli, hotelierom a tiež majiteľom gastro prevádzok. A to teraz požaduje aj od vlády, ktorá je v súčasnosti... Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik