Právnička Laššáková: Výblitky Baránika pokazia nedeľu
23 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Alojz Baránik z SaS je skúsený právnik, no aj jemu sa občas podarí poriadny trapas. Tak ako teraz, keď navrhuje vytvoriť mechanizmus na odvolanie funkcionárov, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu. Na mysli mal konkrétne sudcu Branislava Harabina, syna exministra Štefana Harabina. Právnička Laššáková s ním ale v zásade vôbec nesúhlasí.


Skúsená právnička Judita Laššáková k tejto téme napísala pomerne ostrý, no jasný status, ktorý nazvala viac ako výstižne: Keď mi Š. Harabin pokazí nedeľu, lebo mi pošle výblitky poslanca Alojza Baránika.
Nech sa Baránik akokoľvek snažil očierniť Harabina mladšieho, vytýčený cieľ minul

Laššáková sa chce hneď v úvode poďakovať poslancovi SaS Alojzovi Baránikovi za jeho príspevok k otázke nemožnosti odvolať verejného funkcionára voleného doživotne. Podľa neho je totiž nutné vytvoriť mechanizmus na odvolanie funkcionárov, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu. Návrh Baránika sa týka sfunkčnenia vymenovania do funkcia.

Vraj by „bolo ideálne, keby aj pri menovaní do funkcie vo verejnom sektore platilo to, čo je dobrou praxou pri prijíma do zamestnania v bežnom živote: Ak sú o vhodnosti kandidáta pochybnosti, je lepšie ho neprijať.“ S týmto tvrdením je podľa Laššákovej možné súhlasiť, pretože jednou z ciest sfunkčnenia štátu je nastavenie mechanizmu vymenovania a odvolávania funkcionárov.

Právnička Laššáková: Majiteľmi pravdy sa stávajú iba tí, ktorí sú na tej „správnej strane“
Slováci, aj keď v minimálnych počtoch, sa konečne preberajú a vychádzajú do ulíc protestovať. Žiaľ, je ich málo. Preto politici ľudí úspešne ignorujú. Dúfajú, že nespokojných to prestane baviť a nadávať budú už len doma. Napriek tomu si Judita... Čítať ďalej
08 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Neznamená to, že kolega – právnik Alojz Baránik zo správnej premisy nevyvodzuje nielen nesprávne, ale dokonca aj zhubné závery. Poslanca SaS k jeho úvahe totiž inšpirovalo vymenovanie Branislava Harabina do funkcie sudcu. Baránikovi vraj dôverne povedal jeden z členov Súdnej rady, že „čo som mal robiť, nebolo tam nič také, kvôli čomu zaňho nehlasovať“. Nech sa pán poslanec Baránik akokoľvek snažil vo svojej úvahe očierniť Harabina mladšieho (a v ďalšej časti aj Maroša Žilinku), je nutné konštatovať, že vytýčený cieľ minul. Poškodil seba samého, pretože predviedol, aké nízke politické pudy ho priviedli k nezrelej a nekompetentnej právnej úvahe,“ konštatuje skúsená právnička.

Právnička Laššáková: To, že štát niečo môže, ešte neznamená, že to aj smie
Modla vakcíny už preniká do všetkých sfér našej spoločnosti. Uchránení nie sú ani právnici, ktorí vymýšľajú všakovaké zákony a novely, len aby donútili čo najviac ľudí sa zaočkovať. Takýto prístup sa nepáči uznávanej právničke Judite Laššákovej,... Čítať ďalej
07 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Sudca, ktorý pozná zákon a dodržiava ho, je pre Baránika a jeho druhov neprijateľný

Poslanec Baránik môže podľa Laššákovej vďačiť len svojmu mentálnemu nastaveniu, že sa zaradil do šíku prisluhovačov režimu smrdiaceho diktátorskými praktikami. „Áno, režim, ktorý sa nám snažia vnútiť dnešní ústavní činitelia na čele so Zuzanou Čaputovou, poslancami NR SR a členmi vlády, má tendenciu zvrhnúť sa, metastázovať a rozložiť štruktúru demokratickej spoločnosti. Ak niekto vyhlási, že neexistuje dôvod, „kvôli čomu zaňho nehlasovať“, nejde o nič iné, iba o priznanie, že kandidát Harabin mladší spĺňal zákonné podmienky,“ vysvetľuje právnička, podľa ktorej jeho chybou bolo priezvisko.

„Harabin mladší sa štúdiu právnického remesla venoval poctivo, inak by do funkcie sudcu nikdy vymenovaný nebol. Jeho premiestnenie na iný odbor v rámci súdu, než na ktorý sa pripravoval, je dôsledkom toho, že dodržiava Ústavu a zákony republiky. Sudca, ktorý pozná zákon a dodržiava ho, je pre Alojza Baránika a jeho straníckych druhov neprijateľný, pretože im prekáža jeho odmietanie byť poslušným prevodovým kolieskom v stroji, čo chce zomlieť aj posledné zvyšky slobody,“ pokračuje v kritike Judita Laššáková.

Treba urobiť poriadky so šéfom špeciálnej prokuratúry. Už včera bolo neskoro! Myslí si Laššáková
Osoba Daniela Lipšica bola tŕňom v oku mnohým už pri jeho kandidatúre na post špeciálneho prokurátora. A ako sa ukazuje, celkom oprávnene. Odhliadnuc od jeho podmienečného odsúdenia či „zvláštnej“ minulosti, ktorú spomínal najmä Štefan Harabin, tak... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


Alojz Baránik podľa nej odkryl nielen svoje mentálne nastavenie, ale prejavil aj neobyčajnú mieru neschopnosti, nevedomosti a neodbornosti. „Naplno ich odhalil v odseku namierenom proti generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Neustále podsúvanie verejnosti, že Maroš Žilinka „zlyhal“, keď nestíhal takzvaný únos Vietnamca a „dovolil si“ trestné stíhanie zastaviť, je štvanie občanov proti generálnemu prokurátorovi. Neurobil však nič iné, iba postupoval podľa práva a na základe rozhodnutí zahraničných justičných a vyšetrovacích orgánov, opretých o náležite zistený skutkový stav,“ konštatuje skúsená právnička.

Odzbrojujúci postoj poslanca Baránika: Lipšic žiadnu previerku nepotrebuje, pretože ho aj tak všetci dobre poznajú!
23 | 01 | 2021 | sefredaktor

Stali sa Žilinka a Harabin ml. určenými na likvidáciu len preto, lebo rozhodujú podľa práva?

Takto sa totiž podľa Laššákovej rozhoduje v trestnom práve, no poslanec SaS o tom zrejme nechyroval. „Alojz Baránik sa rozhorčil, že Maroš Žilinka „klamal na vypočúvaní kandidátov, a ktorý zneužil právo podľa zvráteného komunistického § 363 Trestného poriadku“. Napadá mi jedna otázka: Tuší Alojz Baránik, v koho kompetencii je zmena zákonov? Ako poslanec Národnej rady od roku 2016, keď bol ako právny expert SaS prvýkrát zvolený, by vedieť mal a mohol, že zmena zákona je v kompetencii iba a výlučne v rukách parlamentu a jeho personálneho substrátu. Dal, či nedal návrh na zmenu tohto paragrafu? Ak nedal, prečo potom vyplakáva?“ pýta sa právnička.



„Alebo je článok pána poslanca, plný osobných dojmov, účelovým pamfletom a je len ďalším ozubeným kolieskom v mlynčeku, ktorý má skoncovať s takými nepohodlnými ľuďmi, ako sú Branislav Harabin a Maroš Žilinka? Stali sa obaja mužmi určenými na likvidáciu len preto, lebo si dovoľujú takú drzosť, ako je rozhodovanie podľa práva, a nie na základe želaní vlády a poslancov? Veď načo sa zaoberať štúdiom právnych predpisov, keď stačí počúvať a poslúchať vládu…?“ kladie v závere statusu pomerne nepríjemné otázky právnička Judita Laššáková, ktorá ešte priznáva, že výblitky pána Baránika zvyčajne nečíta, lebo ich právna úroveň je úrovni expertov IV. cenovej skupiny, ktorých týmto prirovnaním asi aj urazila.

Sudca Harabin mladší ide v tatových šľapajach. Odmieta rúško, zrejme príde o talár
Spochybňovaním rúšok je neúspešný politik Štefan Harabin už notoricky známy. Jeho tvrdenia, že vládne opatrenia sú právne nulitné verejnosť pozná tiež. Inšpiroval aj svojho syna, ktorý je však na rozdiel od otca aktívnym... Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Diana Zaťková