Radačovský: Hnutie Taliban vzniklo ako extrémna moslimská organizácia aj za podpory USA
20 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Neprehľadná a vážna situácia v Afganistane zamestnáva v súčasnosti aj slovenskú verejnosť. Prirodzene, neunikla pozornosti ani europoslancovi a právnikovi Miroslavovi Radačovskému.


Na súčasnom stave v Afganistane je zaujímavé, že nemilosrdný Taliban teraz rieši situáciu pokojne, v mieri. A to napriek chaosu, ktorý v Afganistane panuje. Túto skutočnosť si v statuse všíma aj Miroslav Radačovský. Europoslanec odsudzuje našu diplomaciu a prezidentku za ich rétoriku, ktorou iba opakujú to, čo omieľajú Američania.
Taliban sa stal symbolom národno-oslobodzovacieho boja Afgancov proti okupantom

Miroslav Radačovský hneď na úvod priznáva, že si veľmi dobre pamätá na vojnu vo Vietname. Keby bol v tom čase americkým občanom, bol by posledný odvodový ročník, ktorý by sa zúčastnil tejto nezmyselnej vojny. Pamätá si však aj na celosvetové mierové hnutia, ktoré proti tejto vojne povstali. Na propagandu americkej administratívy, ktorá sústavne tvrdila, že prítomnosť jej vojsk vo Vietname je nevyhnutná, pretože keď odídu, nastane chaos, bratovražedná vojna. Vietnam vraj ovládnu komunisti, odstránia všetkých „demokraticky“ zmýšľajúcich Vietnamcov a komunizmom ohrozia aj okolité krajiny, nastane úpadok a bieda.

„Bolo to identické so súčasným odchodom okupačných síl, ich spojencov a kolaborantov z Afganistanu. Nič také, ako vtedy predpokladala americká propaganda, sa po odchode vojsk USA z Vietnamu nestalo,“ konštatuje Radačovský. Dodáva, že vietnamský národ sa zjednotil, nastal mier, prestalo zabíjanie, hospodárska obnova zničenej krajiny a spolupráca s krajinami skoro celého sveta.

Fico: Osud Afganistanu je spečatený - výsledok dvadsaťročného úsilia NATO a predovšetkým USA
„Osud Afganistanu je spečatený,“ informuje Robert Fico „Situácia je vážna preto, lebo celé NATO a USA preukázali neschopnosť urobiť poriadok v jednej hornatej krajine s Talibanom. Pravdepodobne dostali bojovníci Talibanu od USA perfektný výcvik a... Čítať ďalej
16 | 08 | 2021


„Hnutie Taliban bolo a vzniklo ako extrémna moslimská organizácia za podpory USA, Pakistanu, ale aj iných štátov sveta proti vstupu vojsk vtedajšieho Sovietskeho zväzu na územie Afganistanu,“ vysvetľuje europoslanec. Jeho priateľ Afganec, s ktorým sa pozná niekoľko rokov, mu povedal: „Javí sa, že Taliban už nie je ten Taliban, čo bol. Taliban sa stal symbolom národno-oslobodzovacieho boja Afgancov proti okupantom, ich spojencom a domácim kolaborantom.“

Tiež mu povedal, že nie je pravdou, že afganská armáda bola zle a neodborne pripravená tak, ako sa to snažia prezentovať bývalé okupačné vojská a ich spojenci. „Je bojaschopná a profesionálne zdatná, pridala sa však bez boja na stranu Talibanu ako národno-oslobodzovacieho hnutia proti okupantom a ich spojencom,“ pridáva Radčovský. Podotýka, že jeho priateľ Afganec asi má pravdu.

Blesk zasiahol Washingtonov pamätník v deň, keď si Taliban pripísal víťazstvo v Afganistane
V nedeľu 15. augusta zasiahol Washingtonov pamätník pred Bielym domom blesk. K nehode došlo v deň, keď Taliban prevzal kontrolu nad Afganistanom po odchode USA z krajiny. Je to len náhoda, ale veľmi symbolická, informuje portál SouthFront. Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Naša diplomacia i prezidentka len opakujú vyhlásenia americkej administratívy

Radačovský ďalej píše, že situácia v Afganistane mu pripomína históriu slovenskej armády počas 2. svetovej vojny, keď vtedy fašistické Nemecko prinútilo Slovensko vyslať na východný front v boji proti vtedajšiemu Sovietskemu zväzu dve slovenské divízie, ktoré neskôr premiestnili do Talianska s tvrdením, že nie sú dostatočne vojensky pripravení na boj s boľševikmi a sú nespoľahliví.

„Tiež to nebola pravda a bola to len propaganda. Slovenskí chlapci ako vojaci boli vynikajúci. Problém bol v tom, že proti bratom Rusom nechceli bojovať. Masívne prechádzali na stranu Rusov, spolu s Červenou armádou bojovali proti fašizmu a osvedčili sa ako skvelí bojovníci. Europoslanec sa však predsa len vracia k situácii v Afganistane.

Predstavitelia Talibanu: V Afganistane nebude prechodná vláda chcú vyhlásiť Islamský emirát Afganistan
V Afganistane nebude prechodná vláda a militantné hnutie Taliban očakáva od afganskej vlády úplné odovzdanie moci. Pre agentúru Reuters to v nedeľu uviedli dvaja predstavitelia Talibanu. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | tas


„Podľa vyjadrení ruskej diplomacie situácia v Afganistane je stabilizovaná, nebojuje sa, ruskí diplomati tam ostávajú, je potrebné vyčkať, ako bude Taliban v skutočnosti konať, ako sa vyvinie situácia a potom zaujať rozumné stanovisko. Naše ministerstvo zahraničných vecí, ale ani pani prezidentka takýto rozumný postoj k danej problematike nemajú. Je mne, ale aj každému jasné, že vo vzťahu k situácii v Afganistane opakujú len názory a vyhlásenia nešťastnej americkej administratívy. A inak, kým bude pri moci súčasná vládna garnitúra, to už asi ani nebude,“ myslí si Radačovský.

Draxler: Slovensko by malo od NATO žiadať vysvetlenie, fiasko v Afganistane je totiž aj naše fiasko
Fiasko v Afganistane nie je len americkým fiaskom. Nezabúdajme, že formálne to bola operácia NATO. A prispela do nej aj Slovenská republika, píše na sociálnej sieti exminister školstva Juraj Draxler. Taliban vyhral na celej čiare Taliban... Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Tešme sa z toho, že v Afganistane zavládol mier. Afgansky národ si to zaslúži

Na vnútornej politickej scéne však podľa Radačovského vyvstáva iné nebezpečenstvo. Politické subjekty strachu zneužívajúce čokoľvek a kedykoľvek na svoj osobný politický profit a preferencie, za pomoci rôznych médií a rôznych verejne činných štváčov možno začnú strašiť občanov Slovenska prívalom azylantov z Afganistanu. A tak ako vždy, bez konkrétneho medzinárodno-právne akceptovateľného riešenia,“ konštatuje náš europoslanec. Pripomína, že občania Slovenska nie sú ovečky, prestanú sa báť, a potom sa za toto strašenie niekto raz bude hanbiť.



„Alebo možno aj nehanbiť, niektorí politici sú totiž bez hanby. Vec treba riešiť s rozvahou a medzinárodne akceptovateľnou politikou. Netešme sa ani tak z toho, že z Afganistanu odišli americké okupačné vojská a ich satelity, ale tešme sa z toho, že v Afganistane zavládol mier. Afgansky národ si to zaslúži. Buďme presvedčení v možnú rozumnú politiku USA a jeho vojská aj spolu so satelitmi opustia všetky nešťastné krajiny sveta a bude mier.

Americký ľud, otcovia a matky mŕtvych amerických chlapcov si to zaslúžia tiež," rozvíja zaujímavú myšlienku Miroslav Radačovský, ktorý na samý záver statusu dodáva: „Z obdobia socializmu sa mi páčia záverečné pozdravy na úradných dokumentoch. Zneli ‘Svetu mier!’. A tento pozdrav sa mi páči dodnes. Teda Svetu mier!“.

Po 20 rokoch a miliardách dolárov je americké fiasko v Afganistane horšie ako sovietske zlyhanie (Paul Robinson)
Názor Paula Robinsona (Russia Today) Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Diana Zaťková