Putin telefonoval s Macronom; hovorili o Afganistane i Ukrajine
20 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Hovorili o situácii na Ukrajine i v Afganistane a o iránskom jadrovom programe, informovala tlačová služba Kremľa.


"Dôkladne prerokovali situáciu v Afganistane po tom, ako moc prešla do rúk hnutia Taliban. Obe strany zdôraznili nutnosť zaistenia bezpečnosti obyvateľov a riešenia humanitárnych otázok," píše sa vo vyhlásení Kremľa s tým, že obe strany sú pripravené pomôcť nastoleniu mieru a stability v Afganistane.

Prezidenti si podľa Kremľa vymenili aj názory týkajúce sa situácie na juhovýchode Ukrajiny.

Taliban ukoristil Američanom obrovské množstvo techniky. Lietadlá a helikoptéry ale používať nevie
Situácia v Afganistane je nielen neprehľadná a zaujímavá, ale zároveň aj komická. Taliban sa totiž zmocnil amerických zbraní za miliardy dolárov. Smiešne na tom však je, že niektoré sú tak sofistikované, že ich bojovníci vôbec nevedia... Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


"(Prezidenti) vyjadrili znepokojenie v súvislosti s pretrvávajúcim napätím na juhovýchode Ukrajiny. Vladimir Putin upozornil na deštruktívne konanie Kyjeva, ktorý v poslednom čase cielenie zostruje situáciu na kontaktnej línii..., čím porušuje minské dohody," uvádza Kremeľ, podľa ktorého obe strany vyzdvihli nevyhnutnosť dodržiavania minských dohôd zo strany Kyjeva.

Macron tiež Putina požiadal, aby ho informoval o tom, ako prebieha realizácia trojstranného vyhlásenia o ukončení bojov Náhornom Karabachu.

Agentúra RIA Novosti tiež informovala, že Putin vo štvrtok telefonoval i s talianskym premiérom Mariom Draghim, s ktorým diskutoval o Afganistane. Obe strany pritom zdôraznili, že je potrebné naďalej bojovať proti rozširovaniu "teroristickej ideológie a drogovej hrozby vychádzajúcej z územia Afganistanu".

Článok v The Times o ruských ponorkách pri Írsku je podvrh, reaguje Moskva
Marija Zacharovová: ,,Tento článok považujeme za ďalší nevhodný podvrh v rámci pokračujúcej protiruskej propagandistickej kampane v Británii." Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | TASR