Taliban ukoristil Američanom obrovské množstvo techniky. Lietadlá a helikoptéry ale používať nevie
19 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Situácia v Afganistane je nielen neprehľadná a zaujímavá, ale zároveň aj komická. Taliban sa totiž zmocnil amerických zbraní za miliardy dolárov. Smiešne na tom však je, že niektoré sú tak sofistikované, že ich bojovníci vôbec nevedia používať.


Američania síce z Afganistanu odišli, žiadna veľká sláva to ale nebola. Nič tam totiž nedosiahli, ale čo je najhoršie, či najsrandovnejšie, ponechávali tam zbrane za miliardy dolárov. Ako informuje portál tvnoviny.sk, časť z nich sa podarilo ukoristiť Talibanu na afganských vojenských základniach, ďalšiu výzbroj im odovzdali vojaci, ktorí prebehli z vládnych síl.
Za 20 rokov investovali Američania do afganskej armády najmenej 83 miliárd dolárov

Čo sa bude teraz diať v Afganistane si netrúfa odhadnúť nikto, no Taliban si s kvalitnými a drahými americkými zbraňami môže trúfnuť na všeličo. Taliban sa koncom uplynulého týždňa pochválil na letisku v Kandaháre s ukoristenými afganskými vojenskými helikoptérami americkej výroby. Odhaduje sa, že za 20 rokov investovala americká vláda do výzbroje a výcviku afganskej armády najmenej 83 miliárd dolárov. Podľa britského Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií (RUSI) a tiež informácií televízie BBC sa talibanci okrem toho zmocnili aj mnohých guľometov, delostreleckých diel, bezpilotných lietadiel a pokročilých prístrojov na nočné videnie.

Predstavitelia Talibanu: V Afganistane nebude prechodná vláda chcú vyhlásiť Islamský emirát Afganistan
V Afganistane nebude prechodná vláda a militantné hnutie Taliban očakáva od afganskej vlády úplné odovzdanie moci. Pre agentúru Reuters to v nedeľu uviedli dvaja predstavitelia Talibanu. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | tas


Časť z tohto arzenálu mal Taliban ukoristiť na afganských vojenských základniach, ďalšiu výzbroj im odovzdali vojaci, ktorí prebehli z vládnych síl. Problémom pre nich však je, že povstalci nemajú odborné znalosti na to, aby dokázali používať a udržiavať helikoptéry alebo lietadlá. Podľa analytika Jacka Watlinga z RUSI  z vojenského hľadiska tieto zbrane pre fundamentalistov nemajú žiadny zmysel.

Taliban obsadil najväčšie mesto na severe Afganistanu a blíži sa ku Kábulu
Afganské militantné hnutie Taliban v sobotu obsadilo Mazáre Šaríf, najväčšie mesto severného Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Veľa dobre vyzbrojených ľudí s vojenským výcvikom môže spôsobiť ďalšie krviprelievanie.

Naopak, ukoristenie prístrojov na nočné videnie môže islamistom výrazne pomôcť zlepšiť presnosť streľby. Watling sa ale zároveň obáva, že Taliban bude chcieť ukoristenú techniku predať na čiernom trhu. Taliban už v súčasnosti údajne predáva niektoré zo svojich ukradnutých zbraní v zahraničí. Konkrétne v krajinách strednej Ázie, ale aj na Blízkom východe, čo môže mať podľa Watlinga „vážne“ dôsledky. „Keď máte dostatok zbraní, umožňuje vám to podnikať viac ozbrojených zrážok, pretože máte lepšiu strategickú pozíciu... To je niečo, čo pravdepodobne začneme vidieť v priebehu nasledujúcich niekoľkých mesiacov,“ skonštatoval Jack Watling, podľa ktorého hrozí v Afganistane občianska vojna.

Taliban vlani zinkasoval 1,6 miliardy dolárov z drog, ťažby surovín a darov
Islamistické hnutie Taliban v roku 2020 získalo 1,6 miliardy dolárov, ktoré podstatne prispeli k jeho vojnovému úsiliu v Afganistane. Peniaze pochádzajú podľa portálu International Business Times predovšetkým z obchodu s drogami, z ťažby surovín a... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


To v prípade, ak bude rásť nespokojnosť armádnych dezertérov s vládou Talibanu. „Mnoho mužov, ktorí pôsobili v afganských vojenských jednotkách, si jednoducho vzalo zbrane domov, aby chránili svoje rodiny... Takže tam je veľa ľudí, ktorí sú dobre vyzbrojení a majú vojenský výcvik,“ tvrdí Watling, ktorý si myslí, že to môže spôsobiť ďalšie krviprelievanie.

Američania viedli 20 rokov vojnu v Afganistane a prehrali! Boj s Talibanom necháva na Afgancov
11 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová