Kolíková perlila v diskusii Denníka N. Ovláda vôbec slovenská ministerka spravodlivosti právo?
20 | 08 | 2021 I Petra Demková

Na podujatí Denníka N, kde bol vstup povolený len očkovaným osobám, sa ministerka dotkla viacerých tém. Rozhovorila sa o R. Ficovi aj „bezrúškovému“ sudcovi Branislavovi Harabinovi. Vyjadrila aj svoj právny názor na povinné očkovanie. Ministrovi Mikulcovi dôveruje.   


Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková diskutovala v stredu 18. augusta v debate Denníka N v Poprade. Diskusia s občanmi bola jednou z niekoľkých v rámci spanilej jazdy Denníka N po severe Slovenska. Vstup mali povolený len zaočkovaní.
Proces s Kováčikom

Hneď v úvode prišla reč na Roberta Fica a proces s Dušanom Kováčikom. Kolíková považuje za „nešťastné“, že Robert Fico sa prišiel na súd pozrieť. Dokonca to považuje za nátlak. „Takáto prítomnosť počas súdneho pojednávania je veľmi nešťastná, istým spôsobom je to nejaký nátlak, aspoň ja to tak vnímam. Politik by si mal dávať pozor na to, akým spôsobom sa vyjadruje k veciam, ktoré súvisia s trestným stíhaním. Podľa mňa to bolo nevhodné, nemal tam čo robiť,“ povedala v diskusii Denníka N.

„Pre mňa to bol skôr zdvihnutý prst. Voči komu – to nechám v rečníckej rovine,“ dodala.

Róbert Kaliňák: Dôkazy v prípade Očistec neexistujú, je evidentné že ide o politickú objednávku
Róbert Kaliňák vypovedal v bratislavskom sídle Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ako svedok k prípadu Očistec. Bezprostredne po vypočutí poskytol Kaliňák novinárom vyjadrenie, ktoré na sociálnej sieti zverejnili Aktuality. Kaliňák jednoznačne... Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová


Podľa Kolíkovej, Fico vie, čo robí. „Robert Fico je istotne veľmi šikovný, odborne zdatný politik. Veľmi dobre vie, čo treba spraviť preto, aby stíhania, ktoré momentálne prebiehajú, boli spochybňované. Veľmi dôsledne robí kroky, aby to tak vyzeralo, a vo veľkej miere je v tom aj úspešný,“ pripustila.
Kolíková cituje „slušného“ podvodníka Kisku

Vzápätí pripomenula výrok odsúdeného daňového podvodníka, ktorý bol podľa všetkého zároveň súčasťou popradskej pozemkovej mafie. „No súčasne treba povedať, že miera korupcie minulých vlád a množstvo káuz sú enormné. Z tohto pohľadu sa dá stotožniť s výrokom bývalého prezidenta Andreja Kisku, že tu bol mafiánsky štát,“ dodala.
Kajúcnici? Kľúčový inštitút v trestnom práve

Následne sa Kolíková pustila do obhajoby inštitútu kajúcnikov, ktorý sa od nástupu tejto vlády vo veľkom využíva. „Prvá vec, ktorú by som povedala, je tá, že spolupracujúci obvinený je kľúčový inštitút v trestnom práve. Je veľmi nešťastné, ako teraz niektorí politici s týmto inštitútom pracujú, akoby to bolo niečo nevhodné v trestnom poriadku, lebo sa vytvára obraz, že môže byť voči niekomu vznesené obvinenie, ak sa dohodnú dvaja ľudia a takpovediac to naňho „našijú“,“ vysvetlila.

„Druhá vec, ja sa naozaj nebojím, že keď sa jednotlivé veci dostanú pred súd – v prípade korupcie pôjde o Špecializovaný trestný súd –, že by súd nevedel odvodiť zo spisu, či sa skutok stal alebo nestal,“ predpovedá Kolíková výsledok súdnych sporov s vysokými štátnymi úradníkmi.
Minister vnútra Mikulec má Kolíkovej dôveru

To povedala úplne doslovne. Únik obvineného z krivej výpovede Tigra považuje iba za nešťastný. „Druhá vec je vyšetrovanie. Za nešťastné by som označila to takzvané prerušenie zadržania „Zemáka“ a „Tigra“, ktoré nebolo úplne dobre objasnené a vysvetlené. Tu si myslím, že ešte vysvetlenie treba, ale nerobila by som tu žiadne veľké vyhlásenia,“ povedala.

R. Mikulec: Mateja Z. nepoznám a nikdy som ho nestretol, R. Fico šíri konšpirácie
Podľa Mikulca Fico šíri konšpirácie a spája nespojiteľné. Člena bratislavskej skupiny takáčovcov Mateja Z. Roman Mikulec (OĽANO) nepozná a nikdy sa nestretli Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | TASR

Pozná ministerka spravodlivosti právo?

Moderátor prebral s Máriou Kolíkovou aj kauzu sudcu, syna Štefana Harabina. Branislav Harabin je sudcom, ktorý tvrdí, že vyhlášky úradu verejného zdravotníctva sú nulitné a neústavné. Rúško na pojednávanie odmietal nosiť. Za to ho nadriadený potrestal.

„Ak sa to deje, treba voči tomu zakročiť,“ reaguje na nedodržiavanie, pre občana nezáväzných nariadení Úradu verejného zdravia, Mária Kolíková. Zvláštna situácia, kedy ministerka spravodlivosti nevie, že ÚVZ nemá kompetenciu vydávať vyhlášky.
Strach koalície nariadiť povinné očkovanie

V rozhovore prišla reč aj na plány zaviesť na Slovensku (zatiaľ len pre isté skupiny obyvateľstva) povinné očkovanie. Kolíková vidí nariadenie povinného očkovania ako právne priechodné. „Právne to vidím priechodné, osobitne voči jednotlivým profesiám, ako sú zdravotníci, ozbrojené sily; môžeme hovoriť aj o školstve. Vidím tam priestor na silnú argumentáciu, prečo by to štát mohol vyžadovať,“ povedala.

Je tu však aj strach. „Druhá vec je, či je to politicky dobré. Dostali sme sa do bodu veľkého napätia medzi zaočkovanými a nezaočkovanými a neviem, či v našej situácii je toto cesta. Či by sme sa nemali skôr sústrediť na to, ako motivovať ľudí, aby sa zaočkovali. Ďalšia vec je, že ak budeme na kolenách, možno nebudeme mať inú možnosť. Sú štáty, ktoré k tomu už pristúpili, môžeme sa pozrieť do Francúzska či Spojených štátov,“ dodala.

Zastavme Lipšicov gang. 565 dní nezákonne väznený advokát vyzýva Žilinku, aby konal
19 | 08 | 2021 | Peter Sulek