Fico: Afganistan je prejavom totálnej straty dôveryhodnosti vojenskej sily NATO, najmä USA
19 | 08 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Predseda politickej strany Smeru SD a poslanec NR SR Róbert Fico sa vyjadril na margo udalostí a okolností prevzatia moci Talibanom v Afganistane  po stiahnutí vojsk USA a zvyšku vojsk NATO. Jeho prejav bol zverejnený na Facebooku.


Podľa niekoľkonásobného premiéra táto neschopná vláda nevie vybaviť ani pristátie nášho lietadla v Afganistane, kým ostatné lietadla tam už boli. „Ja som odkázal Korčokovi, ktorý mal obrovskú starosť o ženy a dievčatá v Afganistane, že nech zaklope americkej veľvyslankyni. Tá mu povie, čo s týmito ľuďmi bude, pretože tá je priama nadriadená Korčoka, Čaputovej aj Hegera," upriamil svoj postoj šéf Smeru.
Problém Afganistanu vo vzťahu k Júesej

„Afganistan je prejavom totálnej straty dôveryhodnosti vojenskej sily NATO a USA," pojednáva o probléme Fico.

„Je ťažko pochopiteľné pre verejnosť, že takáto obrovská masa vojenská, technologická, nebola schopná za 20 rokov poraziť 60 000 bradatých talibančanov, ktorí mali iba samopaly kalašnikov, protitankové strely, možno mali niečo proti lietadlám...", zamýšľa sa expremiér.  Preto to považuje za stratu kreditu a dôveryhodnosti NATO a USA.

Fico vracia smeč, médiám ktoré nenávidia Smer! Do Grécka išla hasičská technika, ktorú sme zabezpečili my
Expremiér Róbert Fico použil silné slová a ešte silnejšie argumenty na margo útokov médií na Kaliňákove nákupy techniky v čase, keď bol šéf rezortu vnútra. Povedal to na tlačovke, ktorá bola zverejnená na Facebooku Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Východná diplomacia nepustila do gatí a rešpektuje národné špecifiká Afganistanu

Podľa neho z tejto krajiny zutekali diplomati z iných krajín, z USA a z mnohých západných krajín. Naopak diplomati Ruskej federácie a Číny tam zostali za účelom rozvíjania spolupráce s talibanskou vládou.

Fico si myslí, že Kaddáfiho diktátorský režim v Líbyi fungoval, lebo jeho vražda priniesla vnútroštátny rozvrat a rozklad. Dovtedy Líbya prosperovala sociálne a aj ekonomicky, mala stabilitu. Irak, podľa Fica, tak isto rozbilo USA.  „Pozrime sa aký bordel zanechali v Iraku," rozhorčuje sa šéf poslaneckého klubu Smeru. Otázne je podľa neho, či Afganistan bude nasledovať cestu Líbye, Iraku a ďalších krajín, ktoré boli "humanitárne zbombardované".  Tieto štáty de facto neexistujú, lebo sú rozpadnuté a nefunkčné.
Neoliberálny a slniečkarsky export demokracie do krajín tretieho sveta nefunguje

„Alebo prijmeme ako realitu, ako fakt, že tam nastúpi islamský autokratický režim, ktorý zase zagarantuje v tom priestore nejakú mieru stability," považuje Fico ako východisko vojnou rozvrátenej krajiny. Fico si však nerobí ilúzie o dodržiavaní ľudských práv v takomto zriadení.

Akékoľvek pokusy slniečkárov, neoliberálov vyvážať ich predstavy o demokracii, o reformách do krajín tohto typu, sú od samého začiatku do konca odsúdené na neúspech," pristupuje ku silnej konštatácii šéf Smeru.

Nord stream 2 nám ohrozuje niekoľkomiliardový príjem. Fico vyzýva našu diplomaciu, aby nespala
Niekoľkonásobný expremiér Fico sa obul do slovenskej diplomacie. Vadí mu jej letargia k otázke možného zníženia objemu plynu distribuovaného cez naše územie kvôli Nord streamu2. Skritizoval ju na tlačovej besede, ktorú zverejnili na... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK