Taliban vyhral vojnu a bude s ním nutné hovoriť, pripúšťajú predstavitelia EÚ
18 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Európska únia bude musieť hovoriť s afganským hnutím Taliban, vyhlásil v utorok vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.


"Taliban vyhral vojnu, takže sa s ním budeme musieť porozprávať," povedal Borrell po mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, pričom podľa agentúry AFP zdôraznil, že to neznamená, že EÚ rýchlo pristúpi k oficiálnemu uznaniu vlády Talibanu.

Podľa Borrella Únia pozastavuje platby rozvojovej pomoci Afganistanu, zvažuje však, či posilní humanitárnu pomoc pre túto krajinu.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas po zasadnutí uviedol, že Západ bude hodnotiť talibov "podľa ich činov".

Levente Magyar: Maďarský ľud nemôže platiť za dôsledky nesprávneho geopolitického rozhodnutia
Operácia v Afganistane podľa Leventeho Magyara, štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a obchodu Maďarska, nesplnila očakávania. Maďarská vláda podľa neho odmieta, aby maďarský ľud platil za dôsledky nesprávneho geopolitického... Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová


Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid v utorok na svojej prvej tlačovej konferencii vyhlásil, že talibovia budú rešpektovať práva žien, ale v medziach noriem islamského práva, že zaručia bezpečnosť Afganistanu, že sa nesnažia pomstiť a že každého omilostili, aj keď spolupracoval s bývalou vládou alebo so zahraničnými vládami alebo silami v krajine. Taktiež uviedol, že Taliban chce, aby súkromné médiá "zostali nezávislé". Zdôraznil však, že novinári "by nemali pracovať proti národným hodnotám".

Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul prekvapujúco ľahko a zvrhli vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a alianciou NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Najmenej traja ľudia zahynuli na letisku v Kábule po tom, čo americkí vojaci strieľali do vzduchu
Najmenej traja ľudia zahynuli na letisku v Kábule, keď sa civilisti pokúšali utiecť pred Talibanom. Americké sily strážiace letisko údajne vystrelili zo zbraní, aby dostali chaotický dav k zemi, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Lukáš Leca