Najmenej traja ľudia zahynuli na letisku v Kábule po tom, čo americkí vojaci strieľali do vzduchu
16 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Najmenej traja ľudia zahynuli na letisku v Kábule, keď sa civilisti pokúšali utiecť pred Talibanom. Americké sily strážiace letisko údajne vystrelili zo zbraní, aby dostali chaotický dav k zemi, informuje portál RT.


Videá, ktoré boli v pondelok zverejnené na sociálnych sieťach, ukazujú anarchické scény na medzinárodnom letisku v Kábule, kde sa civilisti pokúšajú utiecť z krajiny uprostred výstrelov.



V blízkosti terminálu pre cestujúcich na letisku zastrelili najmenej troch ľudí, informoval denník The Wall Street Journal. Zdá sa, že grafické zábery zverejnené na sociálnych médiách ukazujú tri telá ležiace na zemi tesne pred budovou. Nie je jasné, čo viedlo k úmrtiam, ale podľa správ aspoň časť streľby, ku ktorej došlo na letisku, mali na svedomí americkí vojaci ako formu „kontroly davu“.



Americký predstaviteľ pre agentúru Reuters uviedol, že americké jednotky mali za úlohu v pondelok ráno strieľať do vzduchu. Tým mali odradiť stovky zdesených Afgancov od zhromažďovania sa v blízkosti pristávacej dráhy.

"Dav bol mimo kontroly," povedal úradník a dodal, že "paľba bola vykonaná len na zmiernenie chaosu."

Americké jednotky boli vyslané na letisko, aby pomohli s evakuáciou diplomatických pracovníkov a zahraničných občanov so sídlom v afganskej metropole.

Taliban obsadil najväčšie mesto na severe Afganistanu a blíži sa ku Kábulu
Afganské militantné hnutie Taliban v sobotu obsadilo Mazáre Šaríf, najväčšie mesto severného Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR