Spoločnosť Nethemba si spravila bombastickú reklamu na deravej štátnej e-Hranici. V pohode ju hackli
16 | 08 | 2021 I Ondrej Štefik

O tom, ako sa nabúrali do aplikácie eHranica, napísala spoločnosť na svojej facebookovej stránke. 


IT spoločnosť Nethemba je zo Slovenska a zameriava sa na bezpečnosť webových aplikácií a penetračné testy. Na Facebooku informovali, že existuje „možnosť plošného získania a zneužitia EÚ vakcinačných certifikátov". Malo sa im to podariť na základe mena a dátumu narodenia. Mohli tak získať EÚ vakcinačný preukaz ľubovoľného občana SR.
Náhoda je sviňa

Pre Slovákov je o to horšie zistenie, že ich nedôvera v štátne IT systémy je oprávnená. Navyše spomínaná firma na zraniteľnosť systému prišla podľa ich slov náhodne. „Zraniteľnosť sme objavili čistou náhodou, čo znamená, že sme nerealizovali žiadny cielený scan, nehľadali konkrétne zraniteľnosti, ale identifikovali sme ju pri bežnom používaní aplikácie," uviedla spoločnosť.

Hacker spoločnosti mal podľa jeho slov prísť náhodne na to, že sa dajú na štátnych weboch získať informácie o platnosti rodných čísiel. Stačilo, ak poznal dátum narodenia a meno, na základe toho dokázal hacker zneužiť systém a získať napríklad vakcinačný pas. „A potom som si všimol, že väčšina politikov a celebrít má svoj dátum narodenia uvedený na Wikipédii a všetci ostatní na sociálnych sieťach," uvádza v hackerskej správe.

Alojz Hlina nenechal nitku suchú na Matovičovi za jeho včerajšiu lotériu
Exposlanec a expredseda KDH Alojz Hlina si tradične neodpustil skritizovať na Facebooku Matoviča za bizarnú očkovaciu lotériu. Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik

Keď štát ignoruje a nechráni svojich občanov

Spoločnosť Nethemba na svojej stránke už v júni informovala, že štát nechráni súkromie občanov. Kritizovali „neschopnosť štátnych inštitúcií postarať sa o súkromie svojich občanov, ale predpovedali sme obrovské riziko úniku osobných údajov všetkých zaočkovaných občanov zo strany NCZI. Táto predpoveď sa bohužiaľ do mesiaca naplnila. NCZI ani po tretíkrát nebolo schopné ochrániť osobné dáta miliónov ľudí."

Otázne je, kto bude niesť za toto vážne zlyhanie zodpovednosť?  Remišová? Mala by, keďže je podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Pravdepodobne jej reakciou na predmetné zlyhanie bola zverejnená fotografia z prírodnej prípravy palaciniek na Facebooku. O prírode nebolo len prostredie, v ktorom pripravovala palacinky. Prírodne vyzeral aj jej nový "look".

Pani Simona Manaková okomentovala činnosť vlády na Facebooku jednou holou vetou: „Banda amatérov".

Fico: všade tam, kde sa USA rozhodli šíriť svoje predstavy o slobode a demokracii, zostali ruiny
„Americké zbrojovky zarobili miliardy na modernizácii afgánskej armády, ktorá dnes uteká a všetku výzbroj zanechá Talibanu. Predstava USA, západnej Európy a Čapútovcov a Korčkovcov, že v Iraku, Líbyi, či Afganistane vybudujú liberálnu spoločnosť... Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Petra Demková