Duchom posadnutý Heger verzus Fico, ktorý nikdy nebol ani náznakom v politickom hrobe
17 | 08 | 2021 I Ondrej Štefik

Z Róberta Fica robia politickú mŕtvolu už od roku 2006. Vždy sa nájde niekto, kto ho pochováva a ten Robo nie a nie odísť do politického hrobu. Navyše sa skôr ukazuje opačný trend. Do hrobu sa nechystá, čaká ho skôr politický Olymp. Keď to bude čítať Heger, asi ho to bude bolieť...


Premiér Eduard Heger sa iba otrasie, aj keď mu nakladajú ľudia z ulice počas prejavu. Napriek tomu sa tvári, ako keby sa nič nedialo. Dokonca si zvykne kopnúť nechutne do svojho neustále pochovávaného politického rivala.



Expremiér verzus premiér a ich merateľné politické úspechy

V parlamentných voľbách 2020 získal Róbert Fico 243 463 preferenčných hlasov, Heger iba 62 964 napriek tomu, že Heger bol na kandidátke víťaznej politickej strany. Voľby predtým, získal Heger 15 257 a Róbert Fico 502 345 preferenčných hlasov.

Porovnávať Hegera s Ficom v počte rokov v politike alebo v počte rokov na premiérskej stoličke či v poslaneckom kresle by bolo asi absurdné a nefér. Víťaz je dopredu jasný.

Taliban prelomil mlčanie! BBC odvysielala rozhovor s hovorcom hnutia
Reportérka BBC Jalda Hakim pôvodom z Afganistanu viedla rozhovor s hovorcom Talibanu Suhailom Šáhínom. Hovorca telefonoval v priamom prenose novinárke, aby s ňou prebral budúce ciele Talibanu. Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik


Merať na Facebooku sa dá hocičo. Od počtu interakcií, cez počet zdieľaní, až po počet pridávaných statusov. V tomto ťahá Heger opäť za kratší koniec ako Fico. Pozrime sa na Ficove a Hegerove interakcie na ostatné príspevky na Facebooku. Fico má desaťnásobne vyššiu mieru popularity ako Heger.

Kým Hegerove príspevky majú ledva 800 interakcií, tak Fico ich má cez 10 000. Ficove sú navyše na 99,99 percenta pozitívne. Naopak, keď Hegerove presiahli cez 1000, takmer polovica z nich bola pre Hegera negatívna. Avšak čo ho nezabije, to ho možno posilní.

V počte zdieľaní príspevkov dosahujú expremiérove príspevky bez problému štvorciferné čísla. Heger má naopak problém dosiahnuť trojciferné číslo. Ako keby sme porovnávali Trabant s Lamborghini. Heger stojí ešte na štarte, kým Fico je už pred cieľom.
Expremiér verzus premiér v trendoch

Za ostatných päť rokov Fico dosiahol 12 bodov zo 100 možných a Heger len 2 body. Za posledný rok dosiahol Fico 14 a Heger len 6 bodov. Dopyt po vyhľadávaní za posledných 90 dní mal Fico 22 a Heger mal len 5. A posledný mesiac 21 bodov dosiahol Fico a Heger iba 7.
Záver

Premiér by mal mať v prvom rade mandát od ľudí na výkon úradu. Tak získa predpoklad rešpektu a spoločenského uznania. Bohužiaľ, Heger tento mandát nikdy nedostal a asi ani nikdy nedostane. Nemôže sa potom čudovať, že po tom všetkom ľudia na neho vykrikujú po uliciach. Je pekné, že má zmierlivú rétoriku, ale to niekedy nestačí. Snaha sa cení, ale niekedy je snaživý hlupák horší ako triedny nepriateľ. Ľudia ho vnímajú ako stranícky podriadeného Matovičovi, a teda, že má funkciu premiéra iba na oko.

Spoločnosť Nethemba si spravila bombastickú reklamu na deravej štátnej e-Hranici. V pohode ju hackli
O tom, ako sa nabúrali do aplikácie eHranica, napísala spoločnosť na svojej facebookovej stránke. Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik