Eduard Chmelár: Kým my moralizujeme, Washington je s Talibanom dávno dohodnutý 
16 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Celé to bol od začiatku jeden veľký podvod. V Afganistane sme nebojovali za našu slobodu. Ani za našu bezpečnosť. Ani za obranu nášho spojenca. Bojovali a umierali sme v jednej špinavej neokoloniálnej vojne za geopolitické a obchodné záujmy USA. Nešlo tu o výcvikové tábory Al-Káidy. Nešlo tu o Usámu bin Ládina. Išlo len o zabratie strategického územia, v ktorom sa križujú ruské, čínske a iránske záujmy." Eduard Chmelár


Rok 2001, týždenník Time a titulka Posledné dni Talibanu. Týmto sa začína príspevok Eduarda Chmelára na sociálnej sieti, v ktorom vysvetľuje, že ide o tragikomický doklad zlyhania celého systému. Založeného na surovej vojenskej nadvláde, ekonomickom vykorisťovaní a spektakulárnych mediálnych klamstvách. "Vtedy sa im ešte nehovorilo hoaxy," píše Chmelár. Zdôrazňuje, že najznámejších odporcov vojny, profesorov Jana Kellera, Václava Bělohradského, Erazima Koháka a jeho nazvali médiá intelektuálnymi extrémistami.

"A dnes nám vládnu tí istí ctihodní luhári. Médiá sa opäť usilujú, aby sa lož nedala rozoznať od pravdy. Znovu osočujú tých, ktorí ju hľadajú. A nazdávajú sa, že tým prehlušia svoju zodpovednosť za všetku propagandu, ktorou nás dlhé roky kŕmili," vysvetľuje.

Počet bielych Američanov klesol prvýkrát od roku 1790
Pokles možno vysvetliť znížením pôrodnosti medzi mladšou generáciou bielych Američanov po finančnej a ekonomickej kríze v rokoch 2007 až 2008. Svoju úlohu zohrala tiež „opioidná kríza“. Uviedol Tass.ru. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič

Slovenské médiá produkujú hlúposti

Podľa Chmelára slovenské médiá produkujú neuveriteľné hlúposti. Ďalej píše o nekompetentnom mudrovaní politikov, že odísť z tejto krajiny bolo chybou. Upozorňuje, že západní spojenci z Afganistanu neodchádzajú, ale utekajú, a pripomína svoj postoj spred troch rokov, keď ako jediný z prezidentských kandidátov tvrdil, že je najvyšší čas odísť z Afganistanu.

Horekovanie našich politikov a novinárov, že teraz hrozí Afganistanu občianska vojna, vníma ako obyčajné kraviny. A reči o tom, ako hrôzostrašný Taliban dobyl nejakú provinciu a predstavy o dajakom fronte, sú podľa neho úplne smiešne. "To nie je vojna, ale odovzdávanie moci. Práve preto si preberajú krajinu oveľa ľahšie, jednoduchšie a rýchlejšie, ako im ju pred dvoma desaťročiami vzali. Podľa svedectiev pozorovateľov OSN to prebieha tak, že napríklad do jedného afganského mesta prišli traja talibovia taxíkom, oznámili starostovi, že preberajú miestnu správu a ten im pokojne vyhovel. V iných mestách ich vítali ako osloboditeľov. Vyzerá snáď takto krvilačná vojna?" Pýta sa Chmelár.

Predstavitelia Talibanu: V Afganistane nebude prechodná vláda chcú vyhlásiť Islamský emirát Afganistan
V Afganistane nebude prechodná vláda a militantné hnutie Taliban očakáva od afganskej vlády úplné odovzdanie moci. Pre agentúru Reuters to v nedeľu uviedli dvaja predstavitelia Talibanu. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | tas

Kým my moralizujeme, Washington je s Talibanom dávno dohodnutý

"Pýtam sa, o čom tárajú slovenskí politici, keď moralizujú," píše Chmelár.

"Správy OSN hovoria jasnou rečou. Najviac civilistov v uplynulých rokoch nezabil Taliban, ale západní spojenci. Takže pokoj. A dosť bolo klamstiev, áno? Kým my moralizujeme, Washington je s Talibanom dávno dohodnutý. A vie ho za istých okolností akceptovať. Jeho ústup je totiž aj odrazom jeho slabnúcej sily v medzinárodných vzťahoch. Američania sú vojensky zacyklení v Sýrii, Iraku, Líbyi, vedú rivalitu s Ruskom a Čínou. A museli si určiť priority. Už nemôžu byť všade. Spojené štáty na viacerých miestach Blízkeho východu a východnej Ázie ustupujú. A nútia svojich súčasných spojencov hľadať si cesty k Rusku, Číne alebo Iránu," vysvetľuje Eduard Chmelár.

"Vojenská operácia ‘Trvalá sloboda’ sa po dvadsiatich rokoch končí bezhlavým útekom. Je to nielen strašná hanba a fiasko. Bol to zločin proti ľudskosti. Všetci tí, ktorí túto hanebnú vojnu rozpútali a podporovali, by mali niesť politickú zodpovednosť. A všetci tí, ktorí tam páchali vojnové zločiny, by mali stáť pred medzinárodným tribunálom. Toto sa nesmie skončiť zabudnutím!" Dodáva Chmelár na záver príspevku na sociálnej sieti, ktorý si môžete v plnom znení prečítať tu.

Po 20 rokoch a miliardách dolárov je americké fiasko v Afganistane horšie ako sovietske zlyhanie (Paul Robinson)
Názor Paula Robinsona (Russia Today) Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Diana Zaťková