Banda zlodejov. Dvorný advokát OĽaNO a Hegerov exporadca sa nezákonne dostal k štátnej zákazke
16 | 08 | 2021 I Peter Sulek

Tipos pri uzavretí zmluvy s advokátom Miškovičom podľa ÚVO postupoval nezákonne. Advokát je blízky strane OĽaNO, ako poradca pracoval aj pre Hegera a sú s ním spájané viaceré kauzy.


Po nástupe Matovičovej vlády v roku 2020 sa začal v štátnych inštitúciách presadzovať dovtedy neznámy advokát blízky hnutiu OĽaNO Michal Miškovič. Vo veľmi krátkom čase a za zvláštnych okolností získal od štátu tri zmluvy, dovedna za viac ako 850 tisíc eur.

Miškovičovi neskôr Slovenská advokátska komora stopla výkon advokácie pre obžalobu z falšovania podpisov. Vystupoval aj ako obhajca väzobne stíhanej exšéfky Slovenského pozemkového fondu Gabriely Bartošovej, ktorá je podozrivá zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, podplácania a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Úrad pre verejné obstarávanie dnes tvrdí, že zmluva štátneho Tiposu s advokátom Miškovičom za vyše 250 tisíc eur bola uzavretá protizákonne.
Poradca ministra financií dostal zákazku od ministerstva financií

Spornú zmluvu z júna 2020 uzavrela lotériová spoločnosť Tipos, spadajúca pod ministerstvo financií, s advokátom, ktorý robil poradcu vtedajšiemu ministrovi financií Hegerovi. V auguste rovnakého roka bolo tiež medializované, že Miškovič po nástupe Matovičovej vlády uzavrel tri státisícové zmluvy so štátnymi inštitúciami.

Najnižšiu ponuku dal Miškovič aj v prieskume na ministerstve financií. Exminister Heger však súťaž po medializácii spojenej s Miškovičom zrušil. Rovnako zrušil zmluvu s Miškovičom aj minister životného prostredia Ján Budaj.

Osud tretej zmluvy bol odlišný. Tipos zmluvu pozastavil, keďže jej skúmanie avizoval Úrad pre verejné obstarávanie. Preverovanie nedávno ukončil a napokon skonštatoval dve porušenia zákona pri výbere Miškoviča.

Igor chráni zlodejov (Aneta Leitmanová)
23 | 01 | 2021 | sefredaktor

Zrejmý konflikt záujmov

Druhé porušenie zákona vidia kontrolóri v tom, ž Tipos sa nevyrovnal s možným konfliktom záujmov. Predsedom Dozornej rady Tiposu je totiž Miroslav Bartoš, ktorý s Michalom Miškovičom pôsobí v orgánoch žilinského letiska.

Letisková spoločnosť Žilina, kde figurujú Michal Miškovič v predstavenstve a Miroslav Bartoš v dozornej rade, je v prevažnej miere v rukách štátu. Až 99,5 percenta akcií firmy patrí ministerstvu dopravy, zbytok vlastní Žilinský samosprávny kraj pod vedením Eriky Jurinovej (OĽaNO).

„Osobu p. MM (Miroslav Bartoš, pozn. red.) je možné kvalifikovať ako zainteresovanú osobu v súvislosti s predmetným verejným obstarávaním,“ dodali kontrolóri.

Kontrolóri mali k súťaži, z ktorej dnes už zrušená zmluva vzišla, aj ďalšie výhrady. Nepredstavovali však porušenie zákona. Spochybnili výber oslovených advokátskych kancelárií, ktoré sa v súťažiach v rôznych rezortoch opakovali, pritom nebolo jasné, akým spôsobom boli tieto kancelárie vybrané.

Zadržanú šéfku pozemkového fondu zastupoval dvorný advokát OĽaNO, problematický Miškovič!
„Michal Miškovič, ktorého preslávili štátne zákazky za státisíce eur od úradov v gescii OĽaNO, dodnes profituje na Slovenskom pozemkovom fonde. Ako advokát SPF zároveň obhajoval jeho väzobne stíhanú exšéfku Gabrielu Bartošovú,“ upozornil portál... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Petra Demková

Kto je Miroslav Bartoš

Počas volebnej noci v roku 2020 bol Bartoš zachytený v štábe OĽaNO na fotografii pri stole spoločne s Marekom Kaňkom, ktorý sa stal šéfom Tiposu, a Júliusom Jakabom, ktorý sa stal šéfom úradu vlády.
Od júna 2020 do marca 2021 pôsobil ako člen dozornej rady štátnej Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy. V marci 2020 sa stal členom Dozornej rady Letiskovej spoločnosti Žilina.

Bartošovo meno figuruje aj v niektorých súkromných firmách. Patrí medzi konečných užívateľov výhod firmy Pema gas spolu s novým šéfom štátnej Slovenskej konsolidačnej – Mariánom Janočkom a bývalým šéfom úradu na ministerstve zdravotníctva – Mariánom Kolníkom.

Z verifikačného dokumentu vyplýva, že Bartoš nie je oficiálnym spoločníkom firmy. Má v nej podiel prostredníctvom spoločnosti Skybridge investments, v ktorej je tichým spoločníkom. Jediným oficiálnym spoločníkom je Marián Janočko. „Tichý spoločník sa podieľa na zisku vo výške určovanej individuálne,“ vyplýva zo zmluvy o tichom spoločenstve.

Prostredníctvom firmy Skybridge investments vlastní Bartoš aj podiel vo firmách Goled, ED Assist a Moda.sk.

KAUZA: „Škandalózne“ odhalenia daniarov vo firme nového šéfa Tiposu
Vo firme nového šéfa Tiposu daniari odhalili zaujímavé veci. Po ich kontrole musel zaplatiť desiatky tisíc eur, o ktoré sa teraz súdi. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.