Vysokoškolské internáty zvažujú možnosti: Môže očkovaný odmietnuť bývať na izbe s neočkovaným?
14 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Slovenské vysoké školy a univerzity sa už pripravujú na nový školský rok a otvorenie brán internátov. Niektoré z nich otvorene priznali, že sa pripravujú aj na požiadavku, že zaočkovaný študent nebudete chcieť bývať s nezaočkovaným. Nemusí. Budú na to prihliadať pri prideľovaní izieb, píše portál topky.sk. 



Študenti budú mať možnosť výberu



Možnosť výberu dáva aj Univerzita Komenského v Bratislave. Uviedla, že proces prideľovania ubytovania u nich prebiehal ešte v júli a momentálne si študenti vyberajú už konkrétnu izbu.

"Pri prideľovaní ubytovania sme nezohľadňovali ani nezisťovali či sú alebo nie sú žiadatelia o ubytovanie zaočkovaní. V týchto dňoch však prebieha medzi ubytovanými dotazníkový prieskum, v ktorom zisťujeme podiel zaočkovaných a nezaočkovaných na všetkých internátoch UK," uviedli.

Na zaočkovanosť bude prihliadať aj Prešovská univerzita v Prešove. "Samozrejme, epidemiologickú situáciu pravidelne monitorujeme a pravidlá pripravujeme tak, aby boli v súlade s aktuálnymi protipandemickými opatreniami a platnou legislatívou. V rámci ich nastavenia však univerzita plánuje zvýhodniť tých, ktorí budú zaočkovaní," tvrdia v Prešove.

Rodičia a žiaci pozor! TOTO na vás bude zrejme čakať v novom školskom roku
Začiatok nové školského roka sa nezadržateľne blíži. Ako to bude vyzerať na našich školách po 1. septembri? Otázka je to už teraz nanajvýš aktuálna nielen pre našich učiteľov, ale aj žiakov a v neposlednom rade i rodičov. Navyše, ak minister... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Možnosť výberu dáva aj Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. "V prípade, ak zaočkovaný študent prejaví záujem o ubytovanie výlučne so zaočkovanou osobou, vedenie Študentských domovov UPJŠ v Košiciach zohľadní takúto požiadavku," uviedli.
Pravidlá sa budú meniť podľa situácie

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici zasa avizovala, že plánuje určiť konkrétne pravidlá pre ubytovaných študentov. "Od nezaočkovaných študentov budeme vyžadovať na pravidelnej báze negatívne testy. Právo ubytovať sa v študentských domovoch UMB bude mať každý študent, ktorý bude dodržiavať stanovené pravidlá. Tie budú vychádzať z aktuálnej situácie s cieľom čo najviac chrániť ubytovaných študentov a zamestnancov UMB," informovali.

Technická univerzita v Košiciach zatiaľ iba pozorne sleduje stále sa meniacu situáciu. "Neplánujeme deliť študentov na očkovaných a neočkovaných, budeme postupovať podľa momentálne platných nariadení a odporúčaní príslušných orgánov. Prevádzka študentských domovov a jedální bude zabezpečená v zmysle aktuálnych epidemiologických opatrení, vydaných Úradom verejného zdravotníctva," uviedla.

Odborníci o očkovacej lotérii: "Je to premrhaná príležitosť, utvrdí v Slovákoch pocit sprisahania"
Očkovacia lotéria v ľuďoch vyvoláva pocit, že si ich štát chce kúpiť. Nie je to práve najlepší „marketingový ťah“, zhodujú sa marketingoví odborníci. Podľa nich si politici mohli zvoliť iný, efektívnejší spôsob, píše denník... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Nikoho nechcú uprednostňovať

Podobne je na tom aj Trnavská univerzita v Trnave. "V každom prípade musíme rešpektovať všeobecne záväzné pravidlá, ktoré sú aktuálne platné a ktoré budú platné počas akademického roka. Tie nateraz nedovoľujú uprednostňovať zaočkovaných študentov pred nezaočkovanými ani pri vstupe na akademickú pôdu a ani pri prijímaní do ubytovacích zariadení," uviedol rektor univerzity René Bilík.

Ekonomická univerzita v Bratislave tvrdí, že v prípade, že bude situácia rovnaká, aká je v tomto období, nebude zavádzať žiadne obmedzenia ani opatrenia. "V prípade zhoršenia pandemickej situácie budeme prijímať opatrenia operatívne," dodali.

Drucker vyzýva premiéra Hegere k výmene Matoviča na poste ministra financií
Tomáš Drucker uverejnil na Facebooku video blog, v ktorom skritizoval Matoviča a vyzval Hegera, aby ho odvolal za neschopnosť. Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik