Rodičia a žiaci pozor! TOTO na vás bude zrejme čakať v novom školskom roku
14 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Začiatok nové školského roka sa nezadržateľne blíži. Ako to bude vyzerať na našich školách po 1. septembri? Otázka je to už teraz nanajvýš aktuálna nielen pre našich učiteľov, ale aj žiakov a v neposlednom rade i rodičov. Navyše, ak minister školstva Branislav Gröhling zvažuje povinné očkovanie učiteľov.


A nielen povinné očkovanie učiteľov, ktoré mnohí odmietajú, by mohlo mať zásadný vplyv na chod školstva, ale aj testovanie žiakov, s ktorým tiež niektorí rodičia nesúhlasia. Ako informuje portál 1.pluska.sk, zásadnou novinkou tohto školského roku bude dobrovoľné domáce samotestovanie detí. Plánuje sa totiž, že žiaci či ich rodičia sa môžu samostatne otestovať antigénovým testom priamo v domácom prostredí.
Antigénové samotestovanie, ale aj kloktacie či PCR testy

Rezort školstva odporúča, aby samotestovanie bolo pravidelné, a to vždy ráno v pondelky a štvrtky pred nástupom do školy. V prípade pozitívneho výsledku samotestu musí rodič ihneď kontaktovať detského lekára, ktorý zabezpečí PCR test alebo rodič môže lekára požiadať o vykonanie testu na protilátky. V dokumente sa tiež uvádza, že rodič každého žiaka, ktorý prejaví záujem o domáce samotestovanie, dostane súpravu 25 kusov antigénových testov priamo od školy. Vedenia školských zaradení majú do začiatku školského roka zistiť záujem rodičov o tento typ testovania.

Samotestovanie žiakov: Podľa právnikov háklivá téma, z pohľadu psychológov katastrofa (Christian Euler)
Komentár Christiana Eulera (reitschuster.de) Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Ministerstvo však chce zabezpečiť aj dobrovoľné testovanie žiakov v školách. To by malo prebiehať tak, že základné školy by mali žiakov testovať kloktacími PCR testami, stredné školy a odborné učilištia budú mať možnosť sa prihlásiť na antigénové testovanie v mobilných odberových miestach. Možnosť testovania v školách, ako aj domáce samotestovanie môžu využiť všetci žiaci vrátane zaočkovaných a tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Tento dokument je zatiaľ  označený ako pracovný a musí ho ešte prerokovať a schváliť vláda.

Harabinov manuál pre riaditeľov škôl, rodičov a žiakov. Ako hájiť svoje práva pri nástupe do školy?
Bývalý minister spravodlivosti upozorňuje, že podmienky ministerstva pre návrat do škôl sú protiprávne. Stále nemá ani učiteľ, ani žiak, žiadnu právnu povinnosť nosiť rúško. Nie je povinný preukazovať sa výsledkom testu. Všetky povinnosti by museli... Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Petra Demková