Orbán ju odmietol, u nás kniha pre deti s LGBT obsahom vychádza dokonca s podporou štátu
14 | 08 | 2021 I Peter Sulek
Rodovo neutrálny jeleň, lesbická kráľovná, rómska popoluška. Kniha pre deti, čo rozhnevala Orbána, vychádza aj na Slovensku dokonca s finančnou podporou štátu, teda z peňazí daňových poplatníkov.

Viktor Orbán vo svojom pravidelnom prejave vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió povedal, že Maďari sú tolerantní voči homosexuálom, ale existuje hranica, ktorá sa nesmie prekročiť. „Ak by som to mal zhrnúť do jednej vety: dajte pokoj našim deťom,“ uviedol maďarský premiér v reakcii na kontroverznú detskú knihu s LGBT obsahom a zmrzačenými tradičnými rozprávkami.
V Maďarsku kvôli kontroverznej knihe zmenili ústavu

V nadväznosti na Orbánovo vyjadrenie doplnila vládna väčšina do ústavy ustanovenie o tom, že „otec je muž a matka žena“, zmenili pravidlá adopcie, aby mohli adoptovať iba manželia- Do ústavy doplnili aj vetu, že deti majú právo na identitu zodpovedajúcu svojmu pôvodnému rodu a výchova detí sa má zakladať na hodnotách kresťanskej kultúry.

Po týchto zmenách presadil vládny Fidesz aj zákon proti pedofílii a LGBT propagande na školách. Zákon zakazuje zobrazovanie a propagáciu homosexuality a zmeny pohlavia pre maloleté deti.

Maďarskí futbalisti nepokľakli. My kľačíme len pred Bohom, vlasťou a ženou, povedal Orbán
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Na Slovensku kontroverznú knihu zafinancoval štát

Na Slovensku knihu vydajú organizátori festivalu Drama Queer.

„Táto kniha pre deti je milým čítaním o rôznych malých inakostiach a nijakým spôsobom nikomu neubližuje, ba naopak, každé dieťa si v nej môže nájsť toho svojho hrdinu alebo hrdinku, s ktorým alebo s ktorou sa môže stotožniť,“ povedal Róbert Pakan z Drama Queer.

Vydanie knihy bude navyše podporené štátnymi peniazmi z Fondu na podporu umenia, teda zo slovenských verejných zdrojov. Publikácia by podľa Róberta Pakana mala byť nakoniec dostupná aj v bežných kníhkupectvách.

Orbán spustil v slovenských novinách kampaň za reformu EÚ a proti bruselskej ríši
Hovoríme NIE bruselskej ríši! Maďarský premiér a tvrdý kritik súčasných liberálnych bruselských politík Viktor Orbán začal v slovenských novinách v mene maďarskej vlády kampaň za reformu EÚ. Čítať ďalej
29 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Zmrzačené tradičné rozprávky

Rodovo neutrálny jeleň, lesbická snehová kráľovná alebo rómska Popoluška. Aj to sú postavy z detskej knihy Rozprávka pre každého. Cieľom knihy z dielne dvojice maďarských lesbických autoriek Dorottye Redaiovej a Boldizsar Nagyovej zo združenia Labrisz bolo údajne to, aby sa detská literatúra stala rozmanitejšou a oslovovala deti s otázkami prijatia diverzity už v ranom veku.

Kniha premieňa tradičné rozprávky do „progresívnejšej“ podoby. Obsahuje celkovo sedemnásť príbehov s rodovo rozmanitými postavami, ktoré pochádzajú z rôznych etnických, náboženských a sociálno-ekonomických pomerov.

Autormi niekoľkých z nich sú priamo ľudia z LGBTQ komunity. Ide tiež o úplne prvú detskú knižku o LGBTQ ľuďoch v maďarskom jazyku. „Chceli sme dať hlas tým, ktorých často nepočuť,“ vysvetľuje editorka knihy.

Lynčovanie Orbána naznačuje, že základnou hodnotou EÚ je viac LGBT agendy do škôl
05 | 07 | 2021 | Peter Sulek