Kováčik žiadal o prepustenie na slobodu pod ťarchou nových skutočností. Zamietlo sa.
13 | 08 | 2021 I TASR/ Petra Demková

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dnes opätovne žiadal Špecializovaný trestný súd o prepustenie z väzby. Informáciu priniesla TASR. Poukazuje na nové okolnosti, okrem iného na krivú výpoveď Csabu Dömötöra. Kováčik má podozrenie, že výpovede svedkov v konaní vedenom proti nemu mohli byť manipulované.



Nové okolnosti

Nové okolnosti sa majú týkať najmä prijatia úplatku vo výške 50.000 eur za to, že mal v roku 2017 vybaviť nepodanie sťažnosti proti prepusteniu údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Odvoláva sa na krivú výpoveď Dömötöra, ktorý si za ňu odpykáva podmienečný trest.

Kováčik v žiadosti o prepustenie z väzby poukázal na to, že Dömötör „priznal, že v trestnom konaní vedenom Národnou kriminálnou agentúrou uviedol nepravdivé tvrdenia“. Tvrdí tiež, že vyšetrovateľ mal „zrejmý pomer k prejednávacej veci a jeho osobe“, a preto dôkazy z prípravného konania nemôžu byť podkladom pre súdne konanie.

Čo zaznelo z úst R. Fica na súde s Kováčikom? Redaktorka Denníka N ostala ako obarená.
Redaktorka Denníka N sa snažila vo štvrtok Roberta Fica „zaklincovať“ na chodbe bratislavského súdu svojimi otázkami. Namiesto toho ale dostala odpovede, ktoré "Lipšicov gang“ určite nepotešili. Protificovská propaganda sa začína novinárskej obci... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Petra Demková

Aj výpoveď Makóa je spochybnená

Spochybňuje aj výpoveď bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a ďalšie svedecké výpovede. Tvrdí, že na Úrad špeciálnej prokuratúry podal žiadosť o späťvzatie obžaloby, pričom o reakcii prokuratúry nebol doteraz vyrozumený.

Súčasťou žiadosti Dušana Kováčika bol aj písomný sľub a peňažná záruka. Tiež aplikácia tzv. elektronického náramku a dohľad probačným i mediačným úradníkom.
Kováčikovi súd nevyhovel

Prokurátor to však vidí inak. Podľa neho výpoveď Dömötöra nemá v prípade obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora rozhodujúci charakter. V piatok to pred Špecializovaným trestným súdom uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek. Žiadosť Dušana Kováčika o prepustenie z väzby vníma ako neopodstatnenú, má za to, že dôvody väzby trvajú.
Vysvetlenie skutočne zarážajúce

Prokurátor ponúkol zarážajúce vysvetlenie: „Výpoveď v žiadnom prípade nemá rozhodujúci charakter. Bola použitá podporne a jej prítomnosť v spise je dôkazom vyvíjajúcej sa dôkaznej situácie,“ zdôraznil. Skonštatoval, že krivá výpoveď, pre ktorú bol Dömötör odsúdený, nemá nič spoločné s touto trestnou vecou.

„Osobne si myslím, že či je to podporný alebo iný dôkaz, výpoveď je krivá, čo bolo skonštatované súdom,“ reagoval Dušan K. Za zarážajúce považuje, že mu zaistili majetok, zatiaľ čo spolupracujúcim svedkom Matejovi Z. a Dömötörovi nie. „Je to v hrubom rozpore so zákonom a zároveň je to dôkazom o ďalších benefitoch, ktoré sú týmto osobám okrem ich prepustenia z väzby na slobodu poskytované,“ povedal.

Exriaditeľ SIS Vladimír P. zostáva vo väzbe
Súd rozhodol, exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský ostáva za mrežami Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | TASR