Očkovanie detí Slováci nepodporujú, vakcinofilmi sú najmä priaznivci koalície, ukázal prieskum
12 | 08 | 2021 I Peter Sulek
Očkovanie detí na Slovensku nemá podporu. Malú podporu má aj očkovanie mladých ľudí. Len 39,8 percenta respondentov by odporúčalo očkovanie zdravému tridsiatnikovi a len 23,1 percenta 13-ročnému dievčaťu. Očkovanie schvaľujú najmä priaznivci vládnej koalície.

Najmenšiu podporu má na Slovensku očkovanie detí. Aj zaočkovaní často odporúčajú počkať na potvrdenie bezpečnosti experimentálnych vakcín proti COVID-19. Ešte stále totiž neprešli všetkými fázami klinického testovania. Niektoré sa nachádzajú dokonca len v druhej fáze zo štyroch.

Zistenia priniesla desiata vlna prieskumu v rámci projektu Ako sa máte, Slovensko o postojoch obyvateľov na od začiatku prísnych karanténnych opatrení v marci 2020. Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a s Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.
Nezaočkovaní sú si vedomí rizika COVID-19 a neboja sa

Respondenti mali vo výskume možnosť odpovedať na sériu troch otázok. Už zaočkovaní respondenti podľa najnovšieho prieskumu jednoznačne odporúčali okamžité očkovanie zdravému tridsiatnikovi (75,1 %), následne aj sedemdesiatnikovi s cukrovkou (61,5 %). S odstupom výrazne menej často odporúčajú zaočkovaní dať zaočkovať 13-ročné dievča (42,2 %). Približne rovnaká časť zaočkovaných (40,2 %) odporúča v tomto prípade skôr ešte chvíľu počkať, či sa potvrdí, že vakcíny sú bezpečné a 17,6 % zaočkovaných radí 13-ročné dievča neočkovať.

Očkovanie detí proti koronavírusu nie je správnou cestou (Thomas Mertens)
Názor Thomasa Mertensa (Wochenblick) Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Aj v prípade respondentov, ktorí sa očkovať neplánujú, sa miera odporúčania smerom k ľuďom rôznych vekových kategórií líši. Až 50,8 % respondentov, ktorí sa sami zaočkovať neplánujú, odporúča sedemdesiatnikovi s cukrovkou ešte chvíľu počkať na potvrdenie bezpečnosti vakcíny a následne sa dať zaočkovať a len 45 % mu odporúča neočkovať sa vôbec. To podľa organizátorov prieskumu naznačuje, že aspoň časť z nezaočkovaných respondentov si je vedomá rizika, ktoré ochorenie COVID-19 predstavuje. Odporúčania mladším sú výraznejšie proti očkovaniu. Neočkovať sa odporúča 58,6 % respondentov zdravému tridsiatnikovi a až 81,7 % 13-ročnému dievčaťu.

Po skombinovaní odpovedí na všetky tri otázky sa ukázalo, že 16,4 % respondentov odpovedalo na každú otázku jednoznačne, že očkovanie neodporúča. Prakticky rovnaký podiel respondentov (17,4 %) odpovedal na všetky tri otázky, že odporúča čo najrýchlejšie očkovanie. Očkovanie vo všetkých prípadoch jasne neodporúčajú najmä respondenti, ktorí sami hovoria, že sa zaočkovať nedajú. Častejšie sú to tiež starší respondenti, ktorí nie sú spokojní s postupom vlády pri zvládaní koronavírusu, a respondenti, ktorí sa koronavírusom necítia ohrození.

Nedoporučíme očkovanie detí len preto, že to chcú politici, povedala očkovacia komisia v Nemecku
05 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Ľudia s opatrným prístupom k experimentálnym vakcínam sympatizujú s opozičnými stranami

V miere neodporúčania očkovania sa voliči Smeru-SD vyrovnajú a v niektorých prípadoch aj predčia voličov strán ĽSNS a Republika. Kým strany ĽSNS a Republika majú skôr mladších voličov, Smer-SD má spomedzi parlamentných strán podľa výskum najstarší elektorát. Naopak, respondenti, ktorí vo všetkých troch prípadoch očkovanie odporúčajú, sú sami zaočkovaní, epidémie sa obávajú viac, dôverujú slovenským vedeckým inštitúciám a sú menej kritickí k postupu vlády pri zvládaní pandémie. Častejšie sú to tiež muži.

Relatívne najmenšiu podporu má očkovanie detí, kde aj zaočkovaní v podobnej miere ako priame odporúčanie očkovať sa volia odporúčanie ešte počkať, kým sa potvrdí bezpečnosť vakcíny.

Desiata vlna výskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ prebehla 15. až 20. júla 2021, použitý výskum je reprezentatívny pre online populáciu Slovenska. V rámci projektu boli zrealizované rozsiahle zisťovania šesťkrát v roku 2020 a štyrikrát v roku 2021.

Virologička Zelená: Podľa počtu prípadov sa epidémia skončila. Protilátky chránia ako očkovanie
Virologička Hana Zelená tvrdí, že vzhľadom na počty prípadov sa epidémia skončila. Protilátky získané po prekonaní ochorenia Covid-19 podľa nej chránia rovnako dobre ako očkovanie. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Peter Sulek