Poslanec Krúpa nevylúčil pre list D. Santusovej zvolanie brannobezpečnostného výboru
11 | 08 | 2021 I TASR

Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) pripúšťa zvolanie výboru po tom, ako sa objavil list od bývalej vedúcej špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej.



Krúpa reaguje na list

Krúpa hovorí, že jej obvinenia sú závažné, no chce si ich ešte zanalyzovať. Podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená) vyzvala ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), aby zistenia Santusovej vyšetril a vyvodil zodpovednosť voči ľuďom, o ktorých píše.

Lipšicov gang úraduje. Mikulec a Kovařík majú konať protiprávne. Píše vyšetrovateľka ústavným činiteľom
Podľa poslanca Pčolinského bol jemu a ďalším ústavným činiteľom doručený list, ktorý opisuje šokujúce praktiky vedenia polície a ministerstva vnútra. Ešte pred tým hovoril o závažných informáciách kolujúcich v priestore. Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Peter Šulek / Tibor Šipoš


"Obvinenia vyšetrovateľky, samozrejme, považujem za závažné, no v súčasnosti sú v rovine dohadov a predtým, ako k tejto situácii zaujmem konkrétne stanovisko a prípadne podniknem ďalšie kroky, považujem za dôležité si niektoré skutočnosti overiť a podrobnejšie zanalyzovať. Nevylučujem však, že by v záujme osvetlenia celej situácie mohol zasadať aj brannobezpečnostný výbor, o čom budem včas informovať," uviedol pre TASR Krúpa. Dodal, že sa oboznámil aj so stanoviskom prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka v súvislosti s údajným marením trestného konania.
Reaguje aj Saková

Saková považuje za neprijateľné, aby vedenie polície "vulgárnym" spôsobom zasahovalo do vyšetrovania. Dôvera verejnosti voči orgánom činným v trestnom konaní sa podľa nej obnoví len vtedy, ak bude ÚIS nerušene vykonávať svoju prácu. Na sociálnej sieti tiež uviedla, že očakáva aj reakciu prezidentky Zuzany Čaputovej či premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).
Kovařík mal tlačovú konferenciu

Kovařík reagoval, že Santusová porušila interné predpisy a nemala na zásah povolenie od kompetentnej osoby. Stojí si za svojím rozhodnutím prerušiť zásah ÚIS počas akcie v Národnej kriminálnej agentúre.

Santusová v liste uviedla, že niektorí policajní vyšetrovatelia slepo veria v "kajúcnikov" a rezignovali na vykonávanie iných dôkazov. Na sociálnej sieti list zverejnil podpredseda výboru Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorého vyzvala na opatrenia na odstránenie protiprávneho stavu. List adresovala aj členom brannobezpečnostného výboru, predstaviteľom štátu a prokuratúry.

M. Žilinka bol v stredu vypovedať na NAKA v prípade prípravy jeho vraždy
11 | 08 | 2021 | TASR