Politikom s ich príjmami je fuk, že nás v zime čakajú extrémne ceny plynu
09 | 08 | 2021 I Ivan Brožík

Hádajú sa o moc, o peniaze, o imidž. Presadzujú svoje menej či viac šialené nápady. A vyhadzujú naše peniaze doslova do kanála. Pritom si vôbec nevšimli varovanie, ktoré sa týka nás všetkých. Čakajú nás v zime extrémne ceny plynu. Im je to však fuk. Majú na to viac ako iba slušné príjmy.


„Zima sa blíži“: Odborníci očakávajú v zime absolútny rekord v cenách plynu. tak varuje renomovaná agentúra Reuters, ktorú cituje portál topcor.ru.
Prázdne zásobníky

Je polovica leta a zásobníky plynu v Európe sú prázdne. Inokedy sa začalo s ich "natláčaním" už koncom jari. Na svetových trhoch sa začína cenová panika.  Živia ju malé zásoby „modrého paliva“ v dôsledku horúceho leta, očakávania nízkych teplôt túto zimu a rozvoj „zelenej“ energie ( opustenie uhlia ). Odborníci tvrdia, že „zima sa blíži“ a v nadchádzajúcej vykurovacej sezóne očakávajú absolútny rekord v cenách plynu.
Ceny už vyskočili o 80 percent a to je iba začiatok

"Ceny zemného plynu v stredisku TTF v Holandsku, ktoré je referenčným bodom pre severozápadnú Európu, sa za posledné tri mesiace zvýšili o 80 percent. Dosiahli rekordné hodnoty, zatiaľ čo náklady na spotový LNG v Ázii prekročili osemročné sezónne maximum (vyskočili o 32 percent). Obchodníci si myslia, že priemerné zimné ceny prekročia rekordné vrcholy, keď LNG v dôsledku silných mrazov v severnej Ázii vzrástlo o viac ako 200 percent.
Poloprázdne zásobníky

Podľa holandských  analytikov zariadenia na podzemné skladovanie plynu v Európe v súčasnosti plné iba na 50-60 percent. Gazprom odložil rezerváciu dodatočných kapacít na tranzit surovín na uspokojenie dopytu, čo tiež zvyšuje riziko zvýšenia cien. Odborníci sa obávajú, že Európa vstúpi do vykurovacej sezóny s nízkymi rezervami, čo prispeje k vysokým cenám.

Rusko je teraz jedinou krajinou, ktorá má ťažobné rezervy, ale na zvýšenie vývozu si musia vyhradiť dodatočnú kapacitu prostredníctvom Ukrajiny. Doposiaľ sa to nestalo a zrejme ani nestane.

(Medzititulky red. HD.)

Deutsche Welle varuje, že zásobníky s plynom Gazpromu v Európe sú prázdne
Gazprom za všeobecného nepovšimnutia si už dávnejšie začal s Európu čudnú hru. Médiá majú teraz plno práce s tým, ako pretaviť obchodnými subjektami platené dovolenky svojich redaktorov do podoby spravodajstva (jasné protizákonné konanie) a v... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Ivan Brožík