Deutsche Welle varuje, že zásobníky s plynom Gazpromu v Európe sú prázdne
13 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Gazprom za všeobecného nepovšimnutia si už dávnejšie začal s Európu čudnú hru. Médiá majú teraz plno práce s tým, ako pretaviť obchodnými subjektami platené dovolenky svojich redaktorov do podoby spravodajstva (jasné protizákonné konanie) a v druhom rade sa venujú slovenskému politickému cirkusu. Na hlavné energetické médium - plyn - už kapacity nezostávajú. A veď čo po ňom, veď je leto, nie? Nemecká Deutsche Welle však nikdy neklesla na biednu úroveň slovenského mediálneho prostredia.


"Pokiaľ ide o dodávky plynu do EÚ, ruská štátna spoločnosť šliape na brzdu. Vytvára Rusko politický tlak na presadenie prevádzky plynovodu Nord Stream 2?" Pýta sa na úvod Deutsche Welle na svojom portáli dw.com.
Ticho je predzvesť veľkého problému

"Na európskom trhu s plynom sa zarába na veľký problém. V dôsledku dlhej chladnej zimy sú nádrže na zemný plyn neobvykle prázdne a mali by sa doplňovať veľmi rýchlo. Robí sa to vždy v lete.

Ruská štátna korporácia Gazprom,  líder na trhu, to však neurobil, a to napriek cenám, ktoré nedávno dosiahli 13-ročné maximum. V celej Európe sú opodstatnené obavy, že pre nadchádzajúcu zimu nebudú pravdepodobne dostatočné dodávky plynu." Vysvetľuje a zároveň varuje dw.com.

Gazprom na Putinov rozkaz získa štátny monopol na dodávky plynu obyvateľstvu
Prezident Putin poverí vládu, aby vymenovala Gazprom za jediného operátora celoruského plynového programu. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Žiadny  tranzit cez Ukrajinu

Gazprom v júli nezarezervoval žiadny tranzit plynu cez Ukrajinu, hoci dodávky ruského zemného plynu do EÚ tento mesiac poklesnú o viac ako 2 miliardy kubických metrov. (Pozníámka HD - naši politici vôbec tušia, že plynovod z Ukrajiny cez nás je prázdny?)

"Z dôvodu plánovanej údržby budú dve zostávajúce dopravné trasy do Nemecka dočasne prerušené. Tento týždeň bol odstavený plynovod Jamal cez Bielorusko a Poľsko a oveľa väčší plynovod Nord Stream cez Baltské more bude uzavretý medzi 13. a 23. júlom." Dosť znepokojujúca perspektíva pre európsku energetiku podľa dw.com.
Hlas varujúci

„Zdá sa, že Gazprom nielen optimalizuje cenu a množstvo, ale že by radšej vyvinul tlak na zabezpečenie dokončenia plynovodu Nord Stream 2 ,“ poznamenáva  Joachim Endress, šéf berlínskej konzultačnej spoločnosti Ganexo.

Gazprom nateraz trvá na tom, že si plní všetky svoje povinnosti.

"Dlhodobé zmluvy sú základom nášho podnikania v Európe. Prísne plníme objednávky našich zákazníkov a podľa toho rezervujeme prepravné kapacity, nie naopak," informovalo sprostredkovane o pozícii Gazpromu tlačové oddelenie spoločnosti DW.
Taktika, ktorú si odborníci nevedia vysvetliť

"Otázkou zostáva, prečo spoločnosť napriek vysokému dopytu a cenám nezvyšovala svoje dodávky do Európy a čo presne robí pre splnenie týchto povinností", uviedol pre DW Heiko Lohmann, nezávislýexpert na trh s plynom v Berlíne.

"Pozoruhodné, a to je skutočne niečo nové, je to, že Gazprom zjavne plní svoje zmluvy tým, že odoberá z európskych nádrží podstatne viac plynu, ako je obvyklé, a možno dokonca aj nakupovaním obchodovaného množstva na európskom trhu. Aspoň to počujem od dílerov, “uviedol Lohmann.

Ruský Gazprom zvyšuje dodávky zemného plynu do Číny
Ruský monopol zemného plynu Gazprom zvýšil v júli a auguste v porovnaní s júnom svoje dodávky zemného plynu do Číny prostredníctvom nového ropovodu na Sibíri, uviedol vysoko postavený predstaviteľ spoločnosti Gazprom, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Zásoby na nule

Výsledkom tohto prístupu bolo, že dve najdôležitejšie nádrže Gazpromu v Európe - prvá, najväčšia v EÚ, v severozápadnom nemeckom meste Rehden, druhá v západorakúskom meste Haidach - boli na začiatku leta takmer úplne vyčerpané a ich doplňovanie sa začalo iba teraz. „To je pre Gazprom úplne neobvyklé a vyžaduje si to politický výklad,“ uviedol expert.
Rusi vedia čo robia

Ich štátna spravodajská agentúra Novosti ponúkla nasledujúce vysvetlenie stratégie a taktiky štátnej ruskej plynárenskej spoločnosti: „Pri hodnotení každého kroku spoločnosti na európskom trhu by ste mali mať vždy na pamäti jednu zásadnú skutočnosť: Gazprom musí dokončiť stavbu z plynovodu Nord Stream 2 . " Pripomína citovaný portál dw.com

V súčasnosti sa ukazuje, že Európa bude cez Ukrajinu dostávať iba toľko plynu, koľko je stanovené v rusko-ukrajinskej päťročnej tranzitnej zmluve uzavretej na konci roka 2019. Zmluva však stanovuje, že objem sa v rokoch 2021 - 2024 zníži na 40 miliárd kubických metrov ročne. tak ako sa Európa dostane  k potrebnému množstvu plynu od Gazpromu a najmä - stihne to ešte do zimy?

(medzititulky red. HD.)

Dodávky ruského plynu išli do Maďarska mimo Ukrajinu
17 | 06 | 2021 | Tibor Sipos