Arogancia Kolíkovej: Máli sa vám? Môžem vám dať dolu trinásty plat!"
09 | 08 | 2021 I Ivan Brožík

Na "sekernícky" a mrazivo chladný prejav ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej si ťažko zvyká verejnosť a zjavne ešte ťažšie jej podriadení. Chlad v jej slovách už však prešiel do otvorenej arogancie. „Môžem vám dať dole trinásty plat, ísť za ministrom financií: Tu som našla v justícii peniaze a pôjde to na súdnych úradníkov. To môžem urobiť hneď.“ Odpovedala ministerka sudkyni, keď tá pripomenula smiešne nízke ohodnotenie súdnych úradníčok.


Mária Kolíková zjavne zabúda, že slovo minister je od slova slúžiť. Vyplýva to aj z článku, ktorý uverejnil web plus7dni.pluska.sk.
Ministerka, ktorá nevie

"Neviem to vybaviť", povedala podľa citovaného portálu sudcom ministerka Kolíková, keď jej hovorili o potrebe zvýšiť 400-eurové platy asistentiek. Desiatky miliónov eur na budovu nového mestského megasúdu sa pritom našli. Pripomína plus7dni.pluska.sk. Zdroj dodáva, že "Kolíková momentálne hľadá pre nový mestský súd priestor. Chce ho postaviť „na zelenej lúke“ alebo umiestniť do objektu, ktorý na megasúd prerobia."
Šéflka na propagačnom turné

Autor nami citovaného článku Karol Bustín pripomína, že ministerka spravodlivosti začala robiť "šnúru" po súdoch, aby ich protagonistov presvedčila o potrebe svojho megalomanstva. Akoby súdnictvo nemalo iné, oveľa vážnejšie problémy. A taktiež oveľa viac aktuálne.
Dostala, čo je patrí

„Ak myslíte reformu úprimne a naozaj chcete pomôcť súdnictvu, tak sa treba zaoberať praktickými problémami, nie tým, že budete stavať budovu. My všetci budeme nadšení novým mestským súdom - kimatizovaným, krásnym, čistým, nerozpadávajúcim sa, ale čo sa tým vyrieši? Nič to nepomôže bez toho, aby ste neasanovali úplné základy,“ začal diskusiu počas jednej ministerskej zastávky podľa portálu plus7dni.pluska.sk trestný sudca Marek Filo.
Ministerka najlepšie vie

Kým swudcovia na diskusiách s Kolíkovou popisujú fakty ako napríklad že niektorí z nich "majú na stole 600-700 prípadov a tým prichádza k prieťahom, podľa ministerky je sudcov dosť.

„Kardinálny problém je aj to, že za tridsať rokov sa neriešilo zastupovanie počas materských dovoleniek a dnes na ňu môžu ísť aj muži. Na civilnom úseku máme štyri kolegyne na materskej. Keď odíde poslanec z parlamentu, nastúpi náhradník, keď odíde sudca, nepríde nikto,“ opisovala pre citovaný zdroj stav jedna zo sudkýň.

Kauza štyroch ministrov: Kolíková je diktátor roka, Gröhlinga sa musíme čím skôr zbaviť (VIDEO)
Vyjadrenia štyroch ministrov ho nenechali chladným. Lekár, výživový poradca a posledný rok a pol najmä komentátor politického diania Igor Bukovský opäť kritizuje vládu. V najnovšom videu zverejnenom na platforme YouTube komentoval vyjadrenia... Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Tibor Sipos

Trápne mzdy súdneho personálu

"Drvivým problémom sú už roky platy súdneho personálu, najmä asistentov sudcov. Niekoľko stoviek eur pre asistentku, ktorá žije v hlavnom meste, je skôr výsmechom." Píše autor článku, Karol Bustín.

Citujme ďalej: „Mzdové ohodnotenie ľudí je základ. Niekedy sú sudcovia aj rok bez asistentky alebo vyššieho súdneho úradníka, čiže automaticky to oddelenie nefunguje. My už nerobíme výberové konania, ale náborové, berieme každého, kto spĺňa aspoň aké-také podmienky. Asistentky sú neskutočne vyťažené, za tie peniaze toho už majú plné zuby a odchádzajú,“ podotkla dozorová úradníčka na civilnom úseku Beata Králová.
Vrchol ministerskej arogancie

„Aby som si asistentku udržala, dávam jej zo svojho 13. a 14. platu už roky päťsto eur. Tie baby majú nástupný plat štyristo eur, z toho nemôžu vyžiť. Kto sem, preboha, príde? To chcete povedať, že takýto argument vám neprejde na ministerstve financií?“ pýtala sa (podľa portálu plus7dni.pluska.sk) sudkyňa Ayše Pružinec Erenová.

Ministerka ju nervózne podpichla: „Môžem vám dať dole trinásty plat, ísť za ministrom financií: Tu som našla v justícii peniaze a pôjde to na súdnych úradníkov. To môžem urobiť hneď.“

Sudca Marek Filo na to mal reagovať slovami: „Ak vám neprejde požiadavka zvýšiť platy administratívneho personálu, tak nám v podstate hovoríte, že jediná cesta, ktorú my môžeme urobiť zvnútra, je štrajk.“ Napísal web plus7dni.pluska.sk.

(Medzititulky red. HD.)

M. Kolíková: V novele o COVID preukazoch ústavnoprávny problém nevidím
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nevidí žiadny potenciálny ústavnoprávny problém v novele o COVID preukazoch. Ak by sa ňou zaoberal Ústavný súd (ÚS) SR, neobáva sa, že by to skončilo "fiaskom". "Som presvedčená, že je tu absolútna... Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | TASR/Bačinský