Juraj Blanár: Vláda SR má vo vzťahu k Matici slovenskej veľmi blízko k vláde uhorskej
06 | 08 | 2021 I Ivan Brožík

"Matica slovenská neoslavuje, ale živorí." Upozorňuje politik Juraj Blanár v súvislosti so 158. výročím Matice slovenskej. Uhorskej vláde sa maticu podarilo zakázať a tá naša súčasná má k tomu veľmi blízko.


"Práve má svoje významné výročie najstaršia kultúrna inštitúcia Slovákov. Tých, ktorí boli v 19. storočí pod neustálym tlakom maďarizácie, odnárodňovania a upierania vzdelávania detí v rodnom jazyku." Pripomína v statuse na sociálnej sieti Juraj Blanár.

Reprofoto FB (@Juraj Blanár)

Podarí sa Hegerovej vláde to, čo nedokázala uhorská?

"Uhorskej vláde sa napokon podarilo zakázať Maticu slovenskú a dnešná vláda má k tomu rovnako blízko."
Finančná likvidácia

"Robí to však prostredníctvom financií. O viac ako 400 tisíc eur jej v tomto roku znížila rozpočet a ja sa obávam, že v tejto systematickej likvidácii bude pokračovať." Varuje Juraj Blanár.

"Aj maďarizačné vládne orgány spred stopäťdesiatich rokov by sa od súčasnej ministerky kultúry z OĽANO mohli učiť ako zlikvidovať dôležitú kultúrnu inštitúciu Slovákov." Výstižne pripomína politik.
Maticu potrebujú iba pred voľbami

"Matica slovenská patrí do našej histórie a naši predkovia si ju nedali, ochránili ju a hoci bola úradmi zakazovaná, jej myšlienky žili medzi ľuďmi ďalej. A čakali, kým sa budú môcť opäť postaviť za inštitúciu, ktorá vznikla na počesť tisíceho výročia príchodu poslov slova Cyrila a Metoda na naše územie!" V skratke pripomína to, čo je zjavne neznáme súčasnej vláde Juraj Blanár na sociálnej sieti.

(Medzititulky red. HD.)

Juraj Blanár: Koalícia trestá Slovákov za iný názor, Matici berie, Csemadoku dáva
Peniaze vo forme dotácií iba pre "našich". Máš iný názor na dianie v spoločnosti? Nie si náš volič? Tak ťa finančne, ale aj existenčne zruinujeme a budeš ticho. Poďme si kupovať maďarské hlasy, matičiari nás voliť nebudú! Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Ivan Brožík