Ikona našej kaviarne Zelenskyj Rusom na Donbase: "Zbaľte si kufre a choďte do Ruska"
06 | 08 | 2021 I Ivan Brožík

Nacionalizmus, ak nie nacizmus Kyjeva v plnej nahote. Prezident Ukrajiny vyzval Rusov na Donbase, aby sa zbalili a navždy odišli do Ruska. Pohrozil im, že inak nechá oblasť spustnúť a život v nej sa stane peklom. Zelenskyj tak nepriamo vyhlásil "čistotu rasy" na Ukrajine.


Nejde o žiadnu dojmológiu. "Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvateľov Krymu a Donbasu, ktorí nezdieľajú politickú líniu Kyjeva, na odchod do Ruska." Informuje web aif.ru.

Úryvok z rozhovoru ukrajinského lídra na televíznom kanáli Doma bol uverejnený v rubrike Telegram Doma.

Zelenskyj súhlasí s legalizáciu súkromných armád na Ukrajine
Na Ukrajine už existuje najmenej päť súkromných vojenských spoločností, sú však registrované v zahraničí. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | TASR

Musia to pochopiť

"Tá časť ľudí, ktorí teraz žijú na území okupovaného Donbasu a Krymu, to musí pochopiť. Nejde o to, že niekto niekoho niekde vykopne. Len chcem, aby som bol pochopený," povedal podľa aif.ru Zelenskyj. „Verím, že ak žijete dnes na území Donbasu, dočasne obsadeného, ​​a myslíte si, že vaša vec je správna, sme Rusi, sme v Rusku, je to veľká chyba zostať žiť na Donbase .Pre budúcnosť svojich detí a vnúčat musíte si ísť hľadať miesto v Rusku. Toto je správne. Pretože bez Ukrajiny nebude na tomto území žiadna civilizácia. Ukrajina vyrastie, Donbas v okupovanej forme nebude rásť nikde. Títo ľudia nebudú mať žiadne šťastie.“ Cituje doslova z prejavu prezidenta Ukrajiny Zelenského aif.ru.
Čistý des

Tým, ktorí nie sú pripravení opustiť Donbass, prezident odporučil naučiť sa ukrajinský jazyk a „počkať si na okupáciu“.
Deň predtým

Iba necelých 24 hodín pred vznikom vyššie citovaného rozhovoru ukrajinský prezident podľa aif.ru povedal: "Toto je moja krajina, toto nie je ich krajina. Nebudú tu. Ich generácie tu nevyrastú. A ich deti tu nie sú. A nezomrú za našu krajinu. Nikdy to nebude ruské územie.“
Reakcia Donbasu a Ruska

Predseda Ľudovej rady Doneckej ľudovej republiky Volodymyr Bidevka sa vyjadril k slovám ukrajinského lídra Volodymyra Zelenského. Cituje ho v inom článku portál aif.ru.

"Je hanba, aby osoba, ktorá sa narodila v meste Krivoj Rog, meste s ruskou históriou, hovorila taký úplný nezmysel," uviedla Bidevka v komentári pre agentúru RIA Novosti. Zaujímalo ho, o akej civilizácii Zelenskyj hovoril, keď v Donbase pokračovalo ostreľovanie a blokády.

"Nepotrebujeme takú civilizáciu," zdôraznil.

Slová ukrajinského lídra komentovali aj v Rusku. Oficiálna zástupkyňa Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Maria Zacharovová na svojom kanáli Telegram uviedla, že kyjevský režim prekročil všetky červené čiary oddeľujúce národnosť od nacionalizmu. Zelenskyj podľa jej názoru ľudí nespája, ale iba „hádže po nich kameňom sváru a ničí krajinu“.

(Medzititulky red. HD.)

Kollár Zelenskyjmu predostrel záujem o rozvíjanie vzťahov medzi NR SR a Najvyššou radou Ukrajiny
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predostrel ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskyjmu záujem o rozvíjanie vzťahov medzi Národnou radou SR (NR SR) a Najvyššou radou Ukrajiny a zároveň snahu nadviazať aj na „úspešné fungovanie... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | SITA