Globálne klimatické zmeny neprimerane postihujú Rusko, tvrdí Putin
06 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že za poveternostnými podmienkami stoja klimatické zmeny. Chváli tiež prácu záchranárov, ktorí sa snažia vysporiadať s rozsiahlymi záplavami a požiarmi, informuje portál RT.


Putin počas štvrtkového zasadnutia vlády poukázal na to, že priemerná ročná teplota za posledných 44 rokov v Rusku vzrástla o 2,8-krát viac ako je celosvetový priemer. „Už som o tom hovoril a odborníci si to dobre uvedomujú,“ povedal.

Rozsiahle pásy lesa v najväčšej krajine sveta teraz horia od Sibíri až po Ďaleký sever. Záchranári v stredu oznámili, že horí viac ako milión hektárov pôdy, ale pri znižovaní tohto čísla došlo k určitému pokroku. Jakutsko, región o niečo menší ako celý indický subkontinent, bolo obzvlášť zasiahnutý.

V provincii Amur na Ďalekom východe na hranici s Čínou boli zároveň mobilizovaní pohotovostní pracovníci, ktorí sa majú vysporiadať so záplavami. Taktiež majú rozdať núdzové zásoby a pomôcť obyvateľom.

Bielorusko vyšetruje úmrtie Iračana na hraniciach s Litvou
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v stredu nariadil vyšetrenie okolností smrti Iračana, ktorého údajne našli neďaleko hraníc s Litvou. Ako informovala agentúra AFP, k nálezu muža došlo v čase napätých vzťahov medzi oboma... Čítať ďalej
05 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


„Hlavnou úlohou je zabrániť smrti ľudí,“ uviedol vedúci krajskej záchrannej služby Igor Smirnov. Hladiny vody v neďalekej nádrži, vybudovanej okolo vodnej priehrady, vo štvrtok lámali rekordy a boli na najvyššom mieste, aké kedy bolo zaznamenané.

V júli Putin povedal bývalému ministrovi USA Johnovi Kerrymu, že ich dva národy budú musieť spolupracovať na riešení globálneho otepľovania. "Sme radi, že Rusko chce teraz podniknúť ďalšie kroky, pretože vaša krajina je očividne ovplyvnená zmenou klímy. Sme presvedčení, že v tejto súvislosti existuje priestor na spoluprácu," uviedol Kerry.

Septembrové voľby v Rusku budú bez účasti pozorovateľov OBSE
Moskva oficiálne pozvala OBSE, avšak obmedzila počet na 60 vzhľadom na epidemiologickú situáciu v Rusku. OBSE to prezentuje ako zákaz účasti. Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | TASR