Doktor Visolajský opäť straší: Prichádzajúca vlna je rizikom najmä pre nezaočkovaných seniorov
06 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Bu-bu-bu. V skratke napísané, ako sa politici a rozliční odborníci snažia vystrašiť verejnosť tým, čo príde po lete. Prirodzene, zlí budú všetci nezaočkovaní, z ktorých však väčšina sedela doma. Takže vírus sem nepriniesla. Doktor Peter Visolajský v statuse upozorňuje, ktoré skupiny budú najviac ohrozené strašiakom nazvaným Delta variant.


Viac ako paradoxne vyznieva, že politici a „odborníci“ stále varujú iba nezaočkovaných. Avšak situácia vo svete jasne ukazuje, že množstvo opätovne nakazených, navyše s ťažkým priebehom, je aj medzi zaočkovanými. Heslo „Vakcína je sloboda“ teda úplne stráca význam. Napriek tomu doktor Peter Visolajský v statuse píše o problémoch, ktoré budú mať iba nezaočkovaní. My teda jeho slová trochu poopravíme. Dodáme, že na pozore by sa mali mať aj zaočkovaní, najmä v istej vekovej kategórii.
Tí, ktorí nerešpektovali opatrenia v zime buď zomreli, alebo majú nejakú imunitu

„Najrizikovejší - najviac ohrození. Kto je dnes z pohľadu prichádzajúcej delta vlny na Slovensku najrizikovejší? Vieme, že riziko definuje vek (nad 50 - 60rokov) a niektoré ochorenia (cukrovka, obezita...),“ začína status doktor Visolajský. Klasicky dodáva, že máme skupinu zaočkovaných, ktorí sú chránení. „V dôsledku veľkého premorenia v zime (zažili sme SNP - slovenské národné premorenie) máme na Slovensku veľa ľudí, čo COVID prekonalo a je už tiež chránených (žiaľ, nevieme, koľko ich je),“ konštatuje ďalej predseda Lekárskeho odborového združenia.

Podľa Visolajského je však rozhodujúce správanie ľudí. „Tí, ktorí nerešpektovali opatrenia v zime, sa vzhľadom na veľké premorenie už s COVIDom stretli a buď zomreli, alebo už majú nejakú imunitu. Teda je vysoko pravdepodobné, že tí, čo dnes protestujú v Bratislave, už majú akúsi imunitu,“ vysvetľuje lekár nezabúdajúc kopnúť si do tých, ktorí v hlavnom meste protestujú aj proti povinnej vakcinácii.



„Tí, čo sa v zime chránili, boli zodpovední a dodržiavali opatrenia, tí sú natoľko zodpovední, že už sú z veľkej časti zaočkovaní,“ píše ďalej Visolajský. Jeho slová sú však na hlavu postavené, pretože aj tí, ktorí sa „v zime chránili, boli zodpovední a dodržiavali opatrenia“, sa teraz odmietajú dať zaočkovať experimentálnymi vakcínami. „Teda tieto dve skupiny - zaočkovaní a ľudia s imunitou po prekonaní sa až tak veľmi neprekrývajú.

"Najrizikovejší pre prichádzajúcu vlnu sú teda seniori - tí, ktorí sa v zime chránili a dodržiavali opatrenia, ale ešte stále sa nezaočkovali,“ pridáva Visolajský, podľa ktorého práve na túto skupinu je nevyhnutné sa teraz sústrediť s ochranou očkovaním aby sme ochránili ich životy. „Lebo pri vysokoinfekčnej delta mutácií ich už izolácia veľmi neochráni,“ opäť straší v samom závere lekár Peter Visolajský.

Sledujme Britániu, od očkovania koronavírus nezmizne, odkazuje Visolajský
Leto nás pred treťou vlnou nezachráni. Dôkazom sú Veľká Británia a Portugalsko. Počet nakazených rastie. Na svedomí to má nová, agresívnejšia indická mutácia Delta variant. Je infekčnejšia, odolnejšia, spôsobuje viac úmrtí a ťažších stavov a... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová