SR zaslala Maďarsku diplomatickú nótu, žiada dodržiavanie postupov
05 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

 Slovenská republika žiada, aby maďarská strana postupovala v zmysle zaužívaných a štandardných diplomatických postupov a vopred informovala slovenskú stranu o účele návštevy svojich štátnych predstaviteľov. Slovenský rezort diplomacie tak urobil v reakcii na účasť predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra na odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.


„MZVEZ SR pripomína, že je naďalej pripravené poskytnúť štandardnú logistickú podporu oficiálnym návštevám z Maďarska, nepovažujeme však za vhodné, že sa slovenská strana až následne dozvedá o tom, na akých podujatiach sa vysokí politickí predstavitelia Maďarska zúčastňujú na území SR," ozrejmil rezort.

Korčok znovu nesklamal, pretože opäť chce byť len poskokom USA, tvrdí Belousovová
Bývalá predsedníčka SNS Anna Belousovová je srdcom národniarka, preto asi nikoho neprekvapí jej kritický postoj voči ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi. Tomu v statuse nevie odpustiť aký postoj zaujal k USA miesto toho, aby hájil záujmy... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


V tejto súvislosti rezort v diplomatickej nóte vyjadril sklamanie z účasti a vyjadrení na podujatí v Šamoríne v pondelok 2. augusta. Hovorí, že neboli v duchu deklarovaného záujmu o dobré susedské vzťahy. Zároveň deklaroval, že Slovenská republika je naďalej pripravená na komunikáciu s Maďarskom o všetkých otázkach vzájomných vzťahov.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) v reakcii na vyjadrenia Kövéra pri odhalení pamätníka v Šamoríne už v stredu požiadal maďarských predstaviteľov, aby vážili slová, nenarúšali zmier a rešpektovali Slovensko ako rovnocenného partnera. Skonštatoval, že spôsob, akým najvyšší maďarskí predstavitelia neustále otvárajú historické otázky, je v rozpore s deklarovanou snahou Maďarska o dobré bilaterálne vzťahy. Za slovenského ministra a jeho vyjadrenie sa postavil aj predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár so svojím hnutím Sme rodina.

NRSR: B.Kollár stojí za I.Korčokom,vyzval predstaviteľov Maďarska na zdržanlivosť
Predseda parlamentu Boris Kollár vyjadril znepokojenie nad tým, že sa zo strany najvyšších maďarských predstaviteľov otvárajú historické témy, ktoré sú už dávno uzatvorené. Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | TASR