NRSR: B.Kollár stojí za I.Korčokom,vyzval predstaviteľov Maďarska na zdržanlivosť
04 | 08 | 2021 I TASR

Predseda parlamentu Boris Kollár vyjadril znepokojenie nad tým, že sa zo strany najvyšších maďarských predstaviteľov otvárajú historické témy, ktoré sú už dávno uzatvorené.


Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) stojí za šéfom slovenskej diplomacie Ivanom Korčokom (nominant SaS) a jeho vyjadrením v súvislosti s návštevou maďarského predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra na Slovensku. Kollár podobne ako Korčok apeloval na najvyšších predstaviteľov Maďarska, aby boli zdržanliví. TASR stanovisko šéfa parlamentu poskytla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová. Kollár i jeho hnutie Sme rodina zároveň deklarovali Korčokovi plnú podporu v otázkach zahraničnej politiky.

"Zahraničnú politiku máme jednotnú, a preto ja ako predseda parlamentu aj celé hnutie Sme rodina stojíme za dnešným vyjadrením ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí," uviedol Kollár. Vyjadril znepokojenie nad tým, že sa zo strany najvyšších maďarských predstaviteľov otvárajú historické témy, ktoré sú už dávno uzatvorené.
B.Kollár vyzýva k zdržanlivosti, vzájomnému rešpektu a úcte

Kollár podľa slov jeho hovorkyne negatívne vníma vyjadrenia maďarského šéfa parlamentu Kövéra pri odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne z pondelka (2. 8.). "Bol by som veľmi rád, ak by sa maďarská strana v týchto témach riadila zdržanlivosťou, tak ako aj Slovenská republika. Maďarsko je naším strategickým partnerom. Vzájomný rešpekt a úcta je nevyhnutná na udržiavanie dobrých vzťahov našich krajín," podčiarkol šéf slovenského parlamentu.
Korčok žiada Maďarov, aby vážili slová

Korčok v reakcii na vyjadrenia Kövéra pri odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne skonštatoval, že spôsob, akým najvyšší maďarskí predstavitelia neustále otvárajú historické otázky, je v rozpore s deklarovanou snahou Maďarska o dobré bilaterálne vzťahy so Slovenskom. Požiadal maďarských predstaviteľov, aby "vážili slová, tento zmier nenarúšali a rešpektovali Slovenskú republiku ako rovnocenného partnera".