Nedoporučíme očkovanie detí len preto, že to chcú politici, povedala očkovacia komisia v Nemecku
05 | 08 | 2021 I Peter Sulek
STIKO, nemecká očkovacia komisia, opäť zopakovala svoje predošlé stanovisko, že nedoporučí očkovanie detí. Komisia tak naďalej odoláva silnému politickému tlaku a odmieta vykonávať to, čo od nej chcú politici.

Nemecká Stála očkovacej komisie (STIKO) sa znovu postavila na odpor politikom, ktorí na ňu naliehajú, aby konečne podporila odporúčania očkovať deti vo veku od 12 do 17 rokov. Nemecká vládna garnitúra sa snaží rôznymi cestičkami presadiť čo najväčšie pokrytie nemeckého obyvateľstva očkovaním experimentálnymi vakcínami.
STIKO očkovanie detí naďalej neodporučí

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn sa v pondelok s kolegami z jednotlivých spolkových krajín dohodol na tom, že úrady plošne ponúknu vakcináciu detí od 12 rokov. "Sme presvedčení, že v rámci zdravotnej prevencie to je zmysluplné a správne," povedal bavorský minister zdravotníctva Klaus Holetschek.

"Každý, kto chce, môže byť v lete naočkovaný. Máme dostatok vakcín pre všetky vekové skupiny," vyhlásil po rokovaní Spahn. Dodal, že aj mládež od 12 rokov, ktorá sa po konzultácii s lekárom rozhodne pre vakcínu, môže prispieť k ochrane spoločnosti.

Odborníci zo STIKO však v utorok zotrvali na svojom stanovisku z júna. V ňom očkovacia komisia uviedla, že uprednostňuje imunizovať deti a mladistvých vo veku 12 až 17 rokov iba a len vtedy, ak majú zdravotné problémy.

Odporúčania STIKO síce nie sú záväzné, vláda sa ale radami komisie doposiaľ počas pandémie riadila.

Očkovať deti plošne a v čo najväčšom počte od 12 rokov je krajne nezodpovedné a nevhodné, tvrdí doktor Slivka
Proti vakcinácii na COVID-19 u detí nad 12 rokov sa búria aj niektorí pediatri. Ani oni neschvaľujú očkovanie experimentálnymi vakcínami, ktorých účinky sa môžu prejaviť až o niekoľko rokov. Jedným z nich je i doktor Michal Slivka z malej obce... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Očkovanie detí proti epidémii nepomôže

"Nemôžeme vydať plošné odporúčania, kým nám chýbajú potrebné (lekárske) údaje," reagoval vedúci Stálej očkovacej komisie Thomas Mertens v nedávnom rozhovore podľa serveru Deutsche Welle.

Zatiaľ podľa neho neexistuje dostatok údajov o možných zdravotných problémoch spojených s očkovaním vo vekovej kategórii 12 až 17 rokov. Mertens pripustil, že STIKO môže nakoniec svoj názor zmeniť a očkovanie dospievajúcich podporiť. Neurobí to však podľa neho preto, že po tomto kroku volajú politici.

"Očkovanie detí môže získať väčšiu pozornosť médií, ale z epidemiologického hľadiska bude menej účinné," upozornil.

Pfizer očakáva astronomické tržby 33 miliárd dolárov vďaka posilňovacím vakcínam a vakcínam pre deti (Megan Redshawová)
Komentár Megan Redshawovej (Uncut-News) Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová