Kalmus s pomocou médií šíril lož o jeho zbití do bezvedomia. Matica slovenská a očitá svedkyňa reagujú
05 | 08 | 2021 I Peter Sulek
Kamarát Andreja Kisku, Daniela Lipšica a podobných pochybných existencií, údajný umelec Peter Kalmus s výdatnou pomocou mienkotvorných médií šíril lož o jeho zbití do bezvedomia na podujatí Matice slovenskej v Martine.

Na vzniknutú situáciu počas slávnostného odhaľovania busty Alexandra Dubčeka na nádvorí Matice Slovenskej v Martine zareagovali očití svedkovia aj samotná Matica Slovenská a vyvrátili Kalmusove tvrdenia. Gábor Grendel Kalmusa naopak podporil. Na stránke magazínu .týždeň sa objavil videorozhovor s Kalmusom po údajnom incidente. Nie sú na ňom badateľné žiadne známky po fyzickom násilí. Možné badateľné známky psychickej poruchy nechávame na vaše posúdenie.
Pravda o zbití Kalmusa

Eva Milučká, ktorá sa akcie odhaľovania busty Alexandra Dubčeka v Martine zúčastnila, napísala:

Včera večer a dnes ráno priniesli média informáciu o tom, že v Martine dobili do bezvedomia "umelca" Kalmusa. Na podujatí, na ktorom sa tak malo stať som bola asi 5 metrov od celého incidentu. Celé to prebiehalo asi takto:

Kalmus so svojim plagátom celý čas počas príhovorov, vystúpenia kapely a odhaľovania busty stál v pokoji medzi ostatnými účastníkmi. Nik na neho nepokrikoval ani mu nijak neubližoval. Dokonca si myslím, že väčšina účastníkov ani nevedela, kto to je a čo chce, takže ho nik neriešil.

Po odhalení busty sa zúčastnení začali fotiť s Pavlom Dubčekom a Kalmus so svojim plagátom sa snažil každému dostať na fotku a znemožniť tak normálne fotenie. Niekoľkokrát bol slušne upozornený nech nekazí spomienkovú a slávnostnú udalosť, ale začal byť agresívny. Tvrdil, že má právo tam byť.

Podujatie sa odohrávalo pri 2. Budove Matice slovenskej, v jej oplotenom parku. Keď neprestal, niekto mu vytrhol plagát z rúk a vyhodil ho za plot. Šiel si ho zobrať, ale medzitým zavreli bráničku a už sa dovnútra nedostal. Bránička bola vysoká asi 100-120 cm a jediné čo bolo pánovi Kalmusovi upreté bol vstup späť na pozemok, kde normálne pokračoval program.

Snažil sa vyvolať konflikt, potom sa chytil za sánku a veľmi pomaly pomaly klesol na zem. Asi každý si vie predstaviť, že je nemožné dobiť niekoho do bezvedomia cez zavretú bráničku a on bol za ňou sám. Ležal tam, ale vzhľadom na to, že všetci videli, že sa nič nestalo tak ho nik nezachraňoval. Je úplne jasné, že sa nemohol po polhodine len tak postaviť a odkráčať, tak si zavolal taxi vo forme sanitky.

Všetko toto musí byť zachytené aj na kamere, lebo ich tam bolo niekoľko, ale pre média by asi pravda nebola taká zaujímavá. Na podujatí bol podpredseda parlamentu, primátor mesta, poslanci NR SR aj poslanci mesta. Hádam nik si nemôže myslieť, že by všetci títo prehliadli bitku, ak by tam bola. Kalmusova performance bola skôr trápna stand - up comedy...

Grendel sa pochválil fotkou s „umelcom“ Kalmusom. Murín: ..., dement dementa si hľadá
Gábor Grendel sa na sociálne sieti rozcítil nad tým, že človeka, ktorý sám seba nazýva umelcom a ničí umelecké diela iných ľudí, niekto zbil. Murín dvojicu okomentoval podľa vlastného "gusta". Čítať ďalej
05 | 08 | 2021 | Petra Demková

Matica slovenská reaguje

Stanovisko Matice slovenskej zverejnené na sociálnej sieti:

Matica slovenská odsudzuje výtržnosti iniciované neznámou osobou na slávnostnom odhalení busty Alexandra Dubčeka 4. augusta 2021 na nádvorí Matice slovenskej v Martine. V tejto súvislosti bolo ihneď po ukončení kultúrneho podujatia podané trestné oznámenie. Narušiteľ podujatia sa správal agresívne a svojím konaním priamo narúšal pokojný a pietny priebeh kultúrneho podujatia.

Neznámy muž fyzicky bránil aktu kladenia vencov k buste Alexandra Dubčeka a inicioval neprimeraný fyzický kontakt s účastníkmi podujatia. Podľa záznamu o podaní oznámenia niektorých prítomných z obecenstva fyzicky a verbálne napadol. Narušiteľ podujatia nereagoval na slušné výzvy organizátorov na ukončenie svojho správania ani na opustenie priestoru, preto bol z priestoru vykázaný za bránu pozemku Matice slovenskej, kde si ľahol na okraj chodníka.

Na podujatí bolo prítomných približne 150 ľudí, medzi ktorými sa nachádzali aj deti.

Temná história Ondreja Dostála? Ako mladý zväzák písal do Nového Slova, teraz sa hrdí antikomunizmom
Aktívnym členom Socialistického zväzu mládeže bol aj Ondrej Dostál. Ten je dnes predseda Občianskej konzervatívnej strany a poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za stranu Sloboda a Solidarita. Čítať ďalej
14 | 05 | 2019 | Roman Suchý