Obyvatelia USA sa vyzbrojujú! Nemajú však dostatok munície a ani zbraní v obchodoch!
04 | 08 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

V USA sa darí výrobcom zbraní a munície. Američania totiž vykupujú strelné zbrane a strelivo. Dopyt po týchto tovaroch prevyšuje ponuku. Cena zbraní a streliva stúpa od nástupu pandémie, napriek tomu je tohto tovaru v obchodoch nedostatok.


 

Experti pripisujú tento fenomén pandémií. Ľudia sa podľa nich obávajú sociálnych nepokojov a nárastu kriminality, ktorá majú na svedomí proti-pandemické opatrenia.

„Niekoľko inštruktorov zrušilo účasť na našich kurzoch, pretože ich agentúra mala nedostatok munície nebo nemohli nikde nájsť žiadne strelivo ku kúpe,“ povedal Jason Wuestenberg, riaditeľ americkej Národnej asociácie inštruktorov strelných zbraní.

Aj databáza národného systému okamžitej kontroly kriminálnych zákulisí FBI zdokumentovala nárast predaja: v roku 2010 sa vykonalo 14,4 milióna previerok na nákup zbraní. To len do júna tohto roka vyskočilo na takmer 39,7 milióna a len do júna tohto roka na 22,2 milióna.

USA: FDA by mal vakcínu od Pfizer/BioNtech definitívne schváliť v septembri
Očakáva sa, že úplné schválenie vakcíny by mohlo zvýšiť dôveru Američanov, ktorí majú váhavý postoj k očkovaniu Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | TASR

Výrobné kapacity nestačia

Výrobcovia tvrdia, že vyrábajú toľko streliva, koľko môžu, ale mnohé regály obchodov so zbraňami sú prázdne a ceny stále  neustále aj tak rastú. Dovoz munície je na vzostupe. Munície z Ruska, Južnej Kórey, EÚ a ďalších krajín sa priváža do štátov a za import vzrástol za posledné dva roky o 225 percent, podľa analýzy spoločnosti Panjiva Inc, ktorá nezávisle sleduje svetový obchod.

Dôstojník Larry Hadfield, hovorca metropolitného policajného oddelenia v Las Vegas, povedal, že jeho oddelenie musí "šetriť muníciu, ak je to možné".
Bidenovi voliči sa necítia v bezpečí, napriek tomu, že majú za prezidenta Bidena

Predavač zbraní v obchode Good Guys Guns and Ammo , Joe O’Healy, hovorí: „Predaj munície sa nám zvýšil desaťnásobne a zásobu desať tisíc nábojov sme teraz vypredali behom troch dní." „Je to masová panika. Vidíme veci, ktoré sme predtým nezažili. Pre zbrane si chodia slobodné matky s kočiarikmi a babičky tu kupujú brokovnice,“ dodáva.

A zbrane podľa O’Healyho nechodí kupovať len konzervatívci. „Chodia sem i priaznivci prezidenta Joea Bidena, ktorí chcú niečo malé do kabelky. Musíme im vysvetliť: „Prepáčte, slečna, získanie povolenia k použití ručnej zbrane trvá osem až osemnásť mesiacov! Títo zákazníci doslova z toho šalejú,“ popisuje. „Každý je nadšený, keď môže kontrolovať druhých, pokiaľ sa to netyká jeho samotného. Hovorím im: „Hlasovali ste za prísnejšiu kontrolu zbraní. Takže sa postavte pekne do rady a pripojte sa k ostatným,’“ pojednáva o situácií O’Healy.

„Na začiatku pandémie sme videli ľudí, ktorí hromadili toaletní papier a dezinfekciu. Teraz je to munícia,“ hodnotí situáciu Ari Freilich z Giffordsového  právneho centra pro prevenciu násilia páchaného strelnými zbraňami.

Vojenské cvičenia s USA nesmú „zvýšiť napätie“, tvrdí Južná Kórea po varovaní Pchjongjangu
Juhokórejskí predstavitelia uviedli, že ešte neprijali rozhodnutie, či sa uskutočnia každoročné vojenské cvičenia s USA, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Lukáš Leca