Virologička Zelená: Podľa počtu prípadov sa epidémia skončila. Protilátky chránia ako očkovanie
03 | 08 | 2021 I Peter Sulek

Virologička Hana Zelená tvrdí, že vzhľadom na počty prípadov sa epidémia skončila. Protilátky získané po prekonaní ochorenia Covid-19 podľa nej chránia rovnako dobre ako očkovanie.


Česká virologička, vedúca oddelenia virológie Zdravotného ústavu v Ostrave a zakladajúca členka SMIS MUDr. Hana Zelená, Ph.D. je presvedčená, že vývoj epidémie bude podobný vývoju napríklad vo Veľkej Británii. Počty pozitívne testovaných sa na jeseň zvýšia, ale nemocnice nebudú pod náporom ľudí, ktorí by mali ťažký priebeh choroby Covid-19. Lekárka uviedla, že súčasné čísla nevypovedajú o tom, že by ďalej epidémia pokračovala a upozornila, že pojem "bezinfekčnosť" je používaný chybne.
Žiadnu epidémiu tu nemáme

Zelená je presvedčená, že nízke počty prípadov, ktoré sú oficiálne hlásené, situácia v českých nemocniciach a celková situácia sú dôkazom toho, že už tu nejaký čas žiadnu epidémiu nemáme. Platí aj pre Slovensko a mnohé ďalšie krajiny. Sú nejaké prípady, ale to by sa nemalo nazývať epidémiou, dodáva.

Problémom podľa nej je, že pojem epidémia nie je úplne jednoznačne definovaný. Chrípke je spôsobom prenosu podobná ochoreniu Covid-19. Pri chrípke sú pritom počty dané, aby sa mohlo hovoriť o epidémii. Takéto počty pri covide nemáme ani náhodou, upozorňuje. Podľa jej názoru v tejto chvíli už nejde o epidémiu.

Virologička Zelená: Očkovanie ľudí po prekonaní Covid-19 je nezmyselné. S očkovaním detí by som bola veľmi opatrná!
Hana Zelená je uznávaná česká virologička. V príspevku, ktorý prináša portál 40Plus prináša názor na očkovanie tých, ktorí Covid19 prekonali a majú imunitu. Tvrdí, že očkovanie pre nich nemá žiadny zmysel a zbytočne sa vystavujú riziku nežiadúcich... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Pozitívne prípadu budú narastať, nie však hospitalizácie

Ako uvádza, vieme, že pozitívni môžu opakovane byť aj tí, ktorí už boli očkovaní. Ani vakcinácia, ani prekonaná infekcia totiž nechráni úplne pred opakovanou infekciou. Chráni pred ťažkým priebehom choroby.

Myslí si, že na jeseň sa zlepšia podmienky pre prenos respiračných infekcií. A ak ďalej budeme intenzívne testovať, ako testujeme doteraz, tak počet prípadov začne narastať, ale nebude to sprevádzané vyšším počtom vážnych priebehov a hospitalizáciami. Covid-19 sa začne správať ako bežné respiračné ochorenia, uviedla.

Ak by sme podľa jej názoru k tomu začali pristupovať tak, ako sme sa doteraz správali k respiračným chorobám, teda že by sme začali vyšetrovať len ľudí, ktorí sú skutočne vážne chorí, tak sa nejaký pozitívny prípad nájde. Nedosiahneme však epidemické čísla.

Vzhľadom na súčasnú situáciu predpokladá, že sa aj naďalej budú testovať aj tí, ktorí nemajú príznaky. To by malo znamenať, že pozitívnych prípadov bude zachytených ďaleko viac, počty budú narastať, ale podľa nej nebudú narastať počty hospitalizácií, zopakovala.

"Sledovali sme vývoj vo Veľkej Británii, kde stúpal počet pozitívnych prípadov, ale nestúpali počty ťažkých prípadov a úmrtí. To sa teraz deje aj v Holandsku a Grécku. Pozitívne prípady narastajú, ale nie je to sprevádzané vyšším počtom hospitalizovaných, takýto vývoj čakám aj u nás," hovorí virologička.

Je načase stanoviť podmienky ukončenia tejto pandémie. Protilátky podľa českých vedcov už fungujú
Dočkali sme sa? Českí vedci oznámili svetu, že je načase stanoviť podmienky ukončenia pandémie. Ich nová štúdia dokazuje, že protilátky po prekonaní ochorenia fungujú, ľudia s protilátkami sú dlhodobo chránení a riziko opakovanej infekcie je u nich... Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Protilátky chránia ako očkovanie

Ako ďalej uvádza, česká populácia (rovnako slovenská) už nie je v situácii ako pred rokom, keď sa začínala veľká vlna. Už je tu len malá časť nechránených. Myslí si teda, že už nemôže dôjsť k zahlteniu nemocníc a kolabovaniu zdravotného systému.

Ťažké priebehy na jeseň budú, no podľa Zelenej ich bude málo a pôjde hlavne o staršie a rizikové skupiny populácie.

Kto sa chcel očkovať, tak sa už naočkoval. Mnoho ľudí sa však neočkuje aj z dôvodu, že si myslia, že chorobu už prekonali a majú protilátky. Protilátky sa v ČR neuznávajú, takže si ich bežne skoro nikto nevyšetruje. Keby si ich však ľudia vyšetrili a zistili by, že ich nemajú, tak by sa možno nechali presvedčiť na očkovanie.

Je tiež načase uznať, že protilátky po prekonanej nákaze sú ochranné, myslí si Zelená.

Virologička ďalej zdôrazňuje, že pojem "bezinfekčnosť" je zavádzajúci a chybný. Očkovaní ani tí, ktorí chorobu prekonali, nemôžu počítať s tým, že im to zaistí takzvanú bezinfekčnosť. Nejde o bezinfekčnosť, ide o imunitnú ochranu pred opakovanou infekciou s ťažkým priebehom. To je dôvod, prečo sa ľudia očkujú. Žiadne očkovanie bezinfekčnosť nezaistí a nezabezpečí ani to, že nedostanete respiračnú infekciu. S vysokou istotou však zaručí, že nebudete mať ťažký priebeh.

"Ja som jednoznačne za, aby protilátky boli dané na úroveň očkovania. Ak protilátky a celkovú imunitu máte po prekonaní infekcie, tak je rovnocenná s imunitou po vakcinácii," uzavrela Zelená.

Banáš: S manželkou sa nedáme očkovať, máme protilátky. Beží tu čistá propaganda
Jozef Banáš v rozhovore prezradil, že s manželkou sa očkovať nedajú. Prebiehajúcu očkovaciu kampaň považuje za čistú propagandu a covid pasy za cestovnú doložku ako z minulého režimu. Čítať ďalej
21 | 06 | 2021 | Peter Sulek