Londýn si predvolal iránskeho veľvyslanca kvôli útoku na izraelský tanker. Teherán sľubuje "rýchlu" odpoveď na akúkoľvek hrozbu
03 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Irán uviedol, že by neváhal reagovať „silnou a pohotovou“ odpoveďou na akúkoľvek hrozbu. Vyhlásenie prišlo po tom, čo si Spojené kráľovstvo predvolalo iránskeho vyslanca kvôli útoku na izraelský tanker pri pobreží Ománu, informuje portál RT.


Tvrdenia britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba a amerického štátneho tajomníka Antonyho Blinkena voči Iránu sú „protirečivé“ a „nepravdivé“. Uviedol v pondelok hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Saeed Khatibzadeh.

Odsúdil obvinenia západných predstaviteľov a označil ich za podnety na "podnecovanie násilia". Dodal tiež, že Teherán ich dôrazne odsudzuje a hlboko ľutuje, že sa tieto vyhlásenia dostali do sveta.

V nedeľu Londýn a Washington oficiálne obvinili Irán, že stojí za minulotýždňovým útokom na izraelský tanker MV Mercer Street pri pobreží Ománu. Pri incidente zahynuli dvaja ľudia - rumunský kapitán a člen britskej ochranky.

Vojenské cvičenia s USA nesmú „zvýšiť napätie“, tvrdí Južná Kórea po varovaní Pchjongjangu
Juhokórejskí predstavitelia uviedli, že ešte neprijali rozhodnutie, či sa uskutočnia každoročné vojenské cvičenia s USA, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


Piata flotila amerického námorníctva, ktorá v regióne pôsobí, obvinila z útoku „samovražedný dron“. Raab v nedeľu uviedol, že je „veľmi pravdepodobné“, že to bol Irán, kto zaútočil na tanker Mercer Street. Blinken medzičasom uviedol, že USA sú „presvedčené“, že je na vine Teherán.

Britské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo iránskeho veľvyslanca v Londýne Mohsena Baharvanda a žiadalo Irán „zastaviť akcie, ktoré ohrozujú medzinárodný mier a bezpečnosť“. Spojené kráľovstvo tiež vyhlásilo, že „plavidlám musí byť umožnená voľná plavba v súlade s medzinárodným právom“.

Britská vláda má v pláne ponúknuť zaočkovanej mládeži zlacnené nezdravé rýchle občerstvenie
Britská vláda spolupracuje s významnými spoločnosťami dovážajúcimi potraviny, ako sú Uber a Deliveroo, s cieľom ponúknuť zlacnené rýchle občerstvenie mladým ľuďom, ktorí sú zaočkovaní proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Lukáš Leca