"Macron, podaj demisiu!" Vyše 200-tisíc Francúzov protestovalo proti COVID pasom (VIDEO)
01 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

V Paríži aj mnohých ďalších francúzskych miest sa v sobotu konali demonštrácie odporcov takzvaných COVID pasov. Podľa ministerstva vnútra vyšlo do ulíc vyše 200 tisíc ľudí, čo je viac ako predchádzajúce dve protestné soboty. V Paríži sa časť demonštrantov stretla s políciou. Na niekoľkých miestach protestujúci útočili na novinárov, píše Irozhlas.


V Paríži boli zvolané štyri demonštrácie, na ktorých sa zúčastnilo vyše 14-tisíc ľudí. Francúzske médiá venovali pozornosť predovšetkým zhromaždeniu, ktoré sa zišlo pri stanici metra Villiers a vydalo sa smerom k Bastile. Podľa odhadov sa na ňom zišlo viac ľudí než na ďalších troch demonštráciách, z ktorých bude zrejme najvýraznejší protest zvolaný Florianom Philippotom, šéfom protiúnijnej strany Patriotes (Vlastenci), ktorý už oznámil svoju kandidatúru na prezidenta vo voľbách budúci rok.

Demonštranti sa zišli krátko po 14:00 a o niekoľko desiatok minút neskôr sa vydali po plánovanej trase. Niektorí demonštranti pri stanici Villiers sa krátko po začiatku pochodu stretli s prítomnými policajtmi, keď sa snažili vymaniť z koridoru, ktorý demonštrantom vymedzili poriadkové sily.



Policajti proti niektorým demonštrantom použili slzný plyn. Zo zhromaždenia sa tiež ozývali delobuchy, zatiaľ čo demonštranti skandovali heslá ako "sloboda" či "Macron, podaj demisiu", uviedol denník Le Figaro. Účastníci pochodu však ďalej pokračovali vo svojej trase.
Napätie vo francúzskych uliciach

Proti vládnym pandemickým opatreniam sa vo Francúzsku protestuje už tretí týždeň v rade. Minulé víkendy sa zhromaždenia zúčastnili predovšetkým priaznivci krajnej pravice alebo radikálni stúpenci hnutia takzvaných žltých viest, ktorí sa domnievajú, že nutnosť preukazovať sa covidovým pásom je narušením ich slobody.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/08/01/medzinarodny-skandal-unikla-zmluva-medzi-pfizerom-vakcina-je-tunelovanie-statnych-rozpoctov/