BBC, EURONEWS a POLITICO patria k tým liberálnym médiám, ktoré zamlčia iný názor
01 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Liberálny recept na ticho a umlčanie," pod týmto názvom publikoval maďarský denník Magyar Nemzet článok, v ktorom autor poukazuje na to, ako BBC, EURONEWS A POLITICO patria k tým liberálnym médiám, ktoré zamlčia iný názor, ako ten mainstreamový.


Ako príklad uvádzajú situáciu, ktorá nastala v súvislosti s rozhovorom, pre BBC Hard Talk, ktorý poskytol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.


Nedávno sa uskutočnil rozhovor s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóm v relácii BBC Hard Talk, píše Magyar Nemzet. Britská televízia sa podľa nich snažila vnútiť európske liberálne stanovisko diskutujúcemu partnerovi, ktorým bol Péter Szijjártó ohľadom zákona o ochrane dieťaťa, ktorý je ešte stále témou vo všetkých médiách. Niekoľkokrát sa téme
Orbán: Zákon proti pedofílii nie je homofóbny, vzťahuje sa iba na deti
Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil v utorok, nie je homofóbny, pretože sa týka iba ochrany detí. Vyhlásil to v piatok predseda vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió a... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | tasr
aj HD.
Liberálne médiá kedykoľvek pred verejnosťou umlčia tých, ktorí s nimi nesúhlasia

Zo strany liberálnych médií podľa Magyar Nemzet nejde o ojedinelý prípad. "Z vlastného presvedčenia kedykoľvek pred verejnosťou umlčia tých, ktorí s nimi nesúhlasia. A umlčia aj kompromitujúce okolnosti, ktoré sú na strane tých, ktorí s nimi nesúhlasia," píše maďarský denník.

Je načase stanoviť podmienky ukončenia tejto pandémie. Protilátky podľa českých vedcov už fungujú
Dočkali sme sa? Českí vedci oznámili svetu, že je načase stanoviť podmienky ukončenia pandémie. Ich nová štúdia dokazuje, že protilátky po prekonaní ochorenia fungujú, ľudia s protilátkami sú dlhodobo chránení a riziko opakovanej infekcie je u nich... Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Peter Sulek

BBC neumožnila neumožnila maďarským verejnoprávnym médiám odvysielať rozhovor

Britská televízia BBC neumožnila maďarským verejnoprávnym médiám odvysielať rozhovor s Péterom Sijjártóm v plnom znení. Informovala o tom webstránka verejnoprávnej televízie Híradó.hu. Balázs Bende, popredný zahraničnopolitický analytik verejnoprávnych médií vysvetlil, že metóda BBC nie je ojedinelá, čo sa týka médií, ktoré patria k liberálnym médiám v západnej Európe. Podľa experta pravidelne odmietajú vydať súhlas na prenos tých tém, ktoré sú pre Maďarsko citlivými témami. Ide hlavne o tie, ktoré sa týkajú migrácie a LGBTQ a uvádza aj iný príklad.

"Taký bol napríklad prípad silvestrovských sexuálnych útokov v Kolíne nad Rýnom, ktoré nemecké médiá zamlčali niekoľko dní," dodal expert.

Korupčný charakter záujmu EÚ o očkovanie (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Iveta Machová

Kauza BBC a maďarskej verejnoprávnej televízie nie je iba obyčajným naťahovaním sa

Kauza BBC a maďarskej verejnoprávnej televízie nie je iba obyčajným naťahovaním sa medzi poskytovateľmi mediálnych služieb. Podľa Magyar Nemzet maďarská ministerka spravodlivosti Judit Varga zažila niekoľko situácií, keď druhá strana, ktorá hlasno hlása slobodu slova a tlače, kedykoľvek umlčala vysokú štátnu úradníčku kvôli iným názorom.
Liberálne Politico odmietlo zverejniť stanovisko

Ministerka spravodlivosti chcela naposledy vysvetliť stanovisko Maďarska v súvislosti so zákonom o ochrane detí v článku, v ktorom by fakticky predložila zákon schválený maďarským parlamentom. Ale liberálne Politico jej vysvetlenie odmietlo zverejniť. "Videli sme to mnohokrát v liberálnych médiách. Keď s vami nesúhlasia, tak vás umlčia, tj. článok neuverejnia,“ uviedla Judit Varga. "Napadnú vás, zasypú svojimi klamstvami, ale nesmiete sa brániť," napísala na sociálnej sieti.

Synergia chamtivosti a lží. O prepojení Big Pharma s mediálnymi korporáciami (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Zuzana Perželová

Euronews zvolilo metódu umlčania

Judit Varga už zažila, ako funguje sloboda prejavu, názoru a tlače u liberálov. Strašidelne podobná udalosť sa odohrala koncom marca minulého roku s ministerkou spravodlivosti, keď európske a domáce liberálne médiá zaútočili na Maďarsko kvôli zákonu o koronavíruse. V tom čase Euronews zvolilo metódu umlčania.

Ministerka o tom informovala prostredníctvom Facebooku. Spravodajský kanál Euronews, platený z peňazí európskych daňových poplatníkov, 24. marca kontaktoval maďarskú vládu a požiadal o rozhovor o zákone o koronavíruse. Potom, čo vláda vymenovala ministerku spravodlivosti na interpretáciu oficiálneho stanoviska, poskytla Judit Varga v to popoludnie televízii rozhovor, ktorý mal byť odvysielaný vo večernom čase. Rozhovor poskytujúci maďarské stanovisko ale odvysielaný nebol. Euronews, ako ospravedlnenie poskytol množstvom výhovoriek, od preťaženia v dôsledku epidemickej situácie až po pokles hodnoty spravodajstva. Judit Varga reagovala na sociálnej sieti a uviedla: „Pri veľkom pracovnom vyťažení protinázor maďarskej vlády nebol odvysielaný, ale Euronews odvysielal rozhovor s maďarskou europoslankyňou Katalin Cseh.“ Ministerka tiež dodala, že počas tejto doby médiá zverejnili niekoľko materiálov, ktorými útočili na maďarskú vládu.

Štúdia z roku 1972 predpovedala kolaps civilizácie. Pomaly, ale iste sa napĺňa
Pred polstoročím dospela skupina vedcov k poznatku, že priemyselná civilizácia založená prevažne na ekonomickom raste speje ku kolapsu. Obmedzený počet zdrojov totiž nemôže stačiť neobmedzenému dopytu rastúcej populácie. Nové dáta jej dávajú za... Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Tibor Sipos

Za zmienku stojí mlčanie o informáciách, ktoré sú pre nich nepríjemné

Pokiaľ ide o metódy cenzúry medzinárodných liberálnych médií, stojí za zmienku mlčanie o informáciách, ktoré sú pre nich nepríjemné. Najnovším a stále aktuálnym príkladom je prípad Katalin Cseh, dočasnej europoslankyne v Európskom parlamente, ktorá útočí na maďarskú vládu a ide proti maďarským záujmom, píše Magyar Nemzet.

Okolo osoby liberálnej političky vypukol pred týždňom škandál, pretože rodinná firma poslankyne a jej partnerské firmy v posledných rokoch získali podporu EÚ 4,8 miliardy forintov za veľmi zvláštnych okolností. Prípad Katalin Cseh, ktorá je známa aj svojimi protikorupčnými prejavmi, nebol uvedený v žiadnych veľkých západných liberálnych médiách. Napriek tomu, že Politico, Euronews alebo dokonca nemecké verejnoprávne médium Deutsche Welle kritizovali používanie fondov EÚ prichádzajúcich do Maďarska.

Maďarská vláda: Maďari sa budú môcť ako prví v Európe vyjadriť k otázke LGBTI
Občania Maďarska budú prví v Európe, ktorí sa v referende budú môcť vyjadriť k problematike LGBTI. Vyhlásila to vláda premiéra Viktora Orbána v piatok po tom, čo v Budapešti Národná volebná komisia (NVB) schválila otázky referenda iniciovaného... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | TASR